luni, 24 ianuarie 2011

Gradina Edenului, locul care i-a salvat pe oameni de Glaciatiune


Nu este o gluma si nici o poveste de adormit copiii. Este ceea ce sustin unii oamenii de stiinta care au ajuns la concluzia ca stramosii omului modern au supravietuit Erei Glaciare retragandu-se pe o fasie de pamant numita "gradina Edenului".

Localizata undeva pe coasta sudica a Africii, la aproximativ 418 kilometri est de Cape Town, fasia ingusta de pamant a devenit singurul locuibil in timpul devastatoarei Glaciatiuni. Schimbarile bruste de temperatura au dus la dispartia mai multor specii de animale si plante acum aproximativ 195.000 de ani.

Cercetatorii cred ca in acele vremuri, oamenii aveau o diversitate genetica mai mica decat a altor specii. Unii cercetatori cred chiar ca omenirea s-ar fi redus la cateva sute de indivizi care au reusit sa supravietuiasca, refugiindu-se cu totii intr-un singur loc.

Profesorul Curtis Marean, de la Institutul pentru studierea originilor oamenilor, din cadrul Universitatii de Stat din Arizona, Statele Unite, a descoperit mai multe obiecte realizate de oamenii preistorici in pesterile izolate dintr-o zona numita Pinnacle Point, din Africa de Sud.

Pinnacle Point, Africa de Sud

“La putin timp dupa apartitia lui Homo Sapiens, conditiile climaterice drastice aproape ca au dus la exterminarea speciei noastre. Studii recente sugereaza, insa, ca un numar restrans de oameni care au dus la aparitia in timp a omului modern, au suparvietuit exploatand combinatia unica de resurse natural din coasta sudica a Africii”, a explicat profesorul Marean.

Oamenii acelor timpuri au putut supravietui datorita vegetatiei bogate din zona, dar si a curentilor oceanice care au adus aproape de tarm mai multe specii de pesti.

Potrivit cercetarilor, pesterile din sudul Africii adapostesc fosile care au o vechime de cel putin 164.000 de ani.

Aceasta teorie a cercetatorilor americani este sustinuta si de expertii de la Muzeul National de Istorie din Londra, insa acestia din urma sunt sceptici in ceea ce priveste ipoteza ca o mana de oameni care au supravietuit glaciatiunii ar reprezenta originile omului modern. Ei se bazeaza pe studiile anterioare care au relevat existenta cu 160.000 de ani in urma a unor mici populatii in Etiopia si in Maroc care ar fi putut si ele contribui la orginile noastre.

Multi cercetatori cred ca stramaosii omului modern au aparut cu 195.000 de in urma pe coasta estica a Africii si in decursul a 50.000 de ani s-au raspandit si in alte zone ale continentului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

andyszekely.ro