sâmbătă, 23 iulie 2011

Moment spectaculos in ultimii 4.500 de ani. Vezi cum treceau faraonii in Lumea de Apoi. FOTO

arheologie

Lumea Egiptului antic a fost un subiect ce a fascinat vietile multor oameni. Arheologi dedicati, vanatori de comori, turisti cu spirit de aventura, cu totii cauta misterele lumii in care faraonii conduceau cel mai vechi stat din lume.

National Geographic: Dupa 4.500 de ani, arheologii au reusit sa scoata din adancurile Marii Piramide din Giza o barca solara, constructie mitica, pe care egiptenii o foloseau la inmormantarea faraonilor. Despre aceasta ambarcatiune se credea ca era mijlocul de transport care ii ducea pe faraoni pe lumea cealalta.

Barca solara a fost gasita sub o lespede de calcar, iar dupa ce va fi asamblata va fi expusa in Muzeul din Giza. Se crede ca barca a fost folosita pentru a duce trupul faraonilor in templul din vale. Exista probabil si o legatura simbolica intre aceasta descoperire si barca solara in care, conform mitologiei egiptene, zeul Soarelui - Ra - calatorea pe cer in timpul zilei.

Religia solara a fost importanta in timpul Dinastiilor A Patra si A Cincea si este foarte probabil ca piramidele sa fi fost un simbol solar.

arheologie
arheologie
arheologie





Fizicienii au creat o gaura in timp pentru a ascunde o intamplare

gaura in timp
Cercetatorii de la Universitatea Cornell au facut o descoperire remarcabila in domeniul tehnologiei "deghizarii". Au reusit sa "pacaleasca" timpul, sa-l transforme in asa fel incat sa poata ascunde un eveniment.

In timp ce alti fizicieni s-au concentrat mai ales pe producerea de lucruri "invizibile" in sensul traditional al cuvantului - adica folosind si inventand tot felul de materiale care sa ascunda un obiect - aceasta echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Cornell a reusit ceva mult mai ambitios: a ascuns un eveniment in timp.

In prezent, cele mai multe dintre incercarile din acest domeniu se fac pe principiul "magicianului" adica se incearca crearea unor "pelerine invizibile" sau a unor sisteme complexe de oglinzi care sa ascunda spatial, un anumit truc. Astfel de materiale schimba forma luminii facand-o astfel sa evite acel obiect, facandu-l astfel invizibil pentru ochi, scrie Forbes.

Cercetatorii si-au inceput experimentul creand doua lentile pentru timp. Spre deosebire de lentilele obisnuite, care comprima sau schimba forma unui fascicul luminos prin difractie, acest ansamblu mareste sau comprima timpul unui fascicul prin dispersie.

Obiectul care trebuia "ascuns" a fost plasat intre aceste lentile, dupa care un fascicul laser a trecut prin primul set de lentile. Acestea au dispersat lumina in jurul obiectului aflat intre lentile. Lumina a trecut apoi prin al doilea set de lentile si s-a refacut astfel in forma initiala. Asa ca un observator ar putea spune ca "evenimentul" dintre lentile nu s-a petrecut niciodata. (iata in figura de mai jos cum functioneaza exact acest experiment).

gaura in timp

Aceasta "gaura in timp" a fost creata pentru doar 110 nanosecunde. Cercetatorii spun ca momentul maximum de timp in care un eveniment poate fi ascuns este de asemenea mic - poate nu mai lung de 120 microsecunde. Cu toate acesteam descoperirea este fascinanta.







Ultimii oameni liberi de pe Terra. S-a mai descoperit un trib izolat in Amazon. Cum traiesc

Trib Amazon

Un nou trib a fost descoperit, cu ajutorul imaginilor din satelit, in America de Sud. "Ultimii oameni liberi", cum au fost numiti de autoritatile braziliene, au fost descoperiti datorita constructiilor pe care acestia le faceau.

National Geographic: Triburile descoperite in februarie si aprilie i-au facut pe cercetatori sa porneasca intr-o cautare asidua a oamenilor care traiesc complet izolati de lumea civilizata.

Cu toate acestea, descoperirea acestui trib aflat la granita cu Peru, a fost pur intamplatoare, spune Fabricio Amorim, coordonatorul expeditiei.

Trib Amazon

"Foarte rar descoperim un trib ca acesta, din pura intamplare. Este ca si cum am pune toate piesele unui puzzle in ordine", a declarat acesta.

Desi in imaginile surprinse de satelit nu apar membrii tribului, ci doar constructiile facute de acestia, cercetatorii sunt convinsi ca si membrii tribului vor fi fotografiati in curand.

Felul in care arata casele, dar si acoperisul locuintelor facut din frunze de palmier, indica faptul ca acest sat a fost ridicat in urma cu un an. Totodata, prezenta lanurilor de porumb din apropiere sugereaza faptul ca acesti oameni isi duc traiul si din agricultura.

Insa de ce nu au fost surprinsi membrii tribului? "Poate s-au speriat de avion si s-au ascuns in jungla, sau poate erau plecati la vanatoare", a mai declarat Fabricio.

Potrivit ultimelor estimari facute de sociologi, in 2011 exista 100 de triburi care inca nu au fost descoperite.

trib
trib
trib






NASA a gasit viata pe Marte. Martienii traiau acum 4 miliarde de ani

Marte apa viata

Ultimele descoperiri ale NASA sunt uimitoare. S-a ajuns in sfarsit la certitudinea ca pe planeta Marte a existat viata in urma cu 4 miliarde de ani, iar vietatile populau oceanele si marile. Asadar, se poate spune ca Marte a fost "casa" extraterestrilor.

Daily Galaxy: Mineralele care s-au gasit in craterele din nordul planetei demonstreaza ca Marte a fost candva o planeta care a gazduit viata.

Pe toata suprafata planetei, cercetatorii au gasit mii de locuri care indica faptul ca a existat apa, deci si viata pe Marte.

Pana in prezent, insa, nu se stia ca mineralele exista si in emisfera nordica. Oamenii de stiinta s-au folosit de un instrument numit Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) pentru a face toate aceste descoperiri importante pentru astronomie.

Acesta se afla in interiorul navetei spatiale care orbiteaza planeta Marte.

Cu ajutorul acestui instrument, astronomii au fost capabili sa cerceteze 91 de cratere din emisfera nordica, si pe langa faptul ca au ajuns la concluzia existentei apei, acestia au demonstrat, pe baza imaginilor, si ca planeta a fost candva lovita de un meteorit de dimensiuni foarte mari, chiar in acea zona, iar acesta ar fi putut cauza disparitia vietii si apei de pe planeta.

Mai mult, impactul meteoritului a facut ca planeta Marte sa aiba cel mai mare crater din sistemul solar.

sursa : stirileprotv.ro






Biblia, contrazisa de o descoperire recenta din sudul Israelului. Ce ar putea schimba istoria

Gath

Cativa arheologi au descoperit in sudul Israelului o metropola veche de 3.000 de ani, care ar putea schimba anumite aspecte din Biblie.Este vorba despre un oras locuit de filisteni, despre care Biblia spune ca au fost cei mai aprigi dusmani ai evreilor.

Orasul a devenit cunoscut datorita unui anumit locuitor, si anume uriasul Goliat, cel invins de tanarul David cu ajutorul unei prastii.

In metropola descoperita de arheologi, numita Gath, s-au gasit ramasitele unei structuri mari, posibil un templu, cu doua coloane.

Descoperirea reflecta faptul ca povestea lui Goliat, prezentata in Biblie, reprezenta realitatea geopolitica a acelor timpuri. Confruntarile dintre filisteni si evrei fiind foarte violente.

De 15 ani peste 100 de arheologi din intreaga lume lucreaza la dezgroparea relicvelor din Israel.

Cand am deschis cel de-al 15-lea sit, am gasit multe dovezi despre o cultura prospera si interesanta. Daca citesti Biblia, ai senzatia ca filistenii erau niste barbari. De fapt ei reprezinta o cultura sofisticata, uneori mai sofisticata decat a evreilor", a declarat Aren Maeir, arheologul care s-a ocupat de sapaturi.

Biblia este un text religios, ideologic, scris de evrei. E normal ca filistenii sa fie prezentati intr-o maniera subiectiva. Noi am vrut sa aflam cum traiau filistenii si sa intelegem adevarul din spatele descrierii lor din Biblie", a incercat sa explice Maeir de ce filistenii sunt prezentati negativ in Biblie.

Arheologul a mai declarat ca s-au gasit dovezi clare ca filistenii provin din jurul Greciei Antice, altfel decat se mentioneaza in Biblie.

„Numele filistenilor, cum ar fi Goliat, sunt diferite de cele ale evreilor. Exista diferente mari intre filisteni si evrei. Filistenii mancau carne de porc si de caine. La evrei era interzis", a mai precizat Aren Maeir.

sursa : stirileprotv.ro






andyszekely.ro