sâmbătă, 23 iulie 2011

Fizicienii au creat o gaura in timp pentru a ascunde o intamplare

gaura in timp
Cercetatorii de la Universitatea Cornell au facut o descoperire remarcabila in domeniul tehnologiei "deghizarii". Au reusit sa "pacaleasca" timpul, sa-l transforme in asa fel incat sa poata ascunde un eveniment.

In timp ce alti fizicieni s-au concentrat mai ales pe producerea de lucruri "invizibile" in sensul traditional al cuvantului - adica folosind si inventand tot felul de materiale care sa ascunda un obiect - aceasta echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Cornell a reusit ceva mult mai ambitios: a ascuns un eveniment in timp.

In prezent, cele mai multe dintre incercarile din acest domeniu se fac pe principiul "magicianului" adica se incearca crearea unor "pelerine invizibile" sau a unor sisteme complexe de oglinzi care sa ascunda spatial, un anumit truc. Astfel de materiale schimba forma luminii facand-o astfel sa evite acel obiect, facandu-l astfel invizibil pentru ochi, scrie Forbes.

Cercetatorii si-au inceput experimentul creand doua lentile pentru timp. Spre deosebire de lentilele obisnuite, care comprima sau schimba forma unui fascicul luminos prin difractie, acest ansamblu mareste sau comprima timpul unui fascicul prin dispersie.

Obiectul care trebuia "ascuns" a fost plasat intre aceste lentile, dupa care un fascicul laser a trecut prin primul set de lentile. Acestea au dispersat lumina in jurul obiectului aflat intre lentile. Lumina a trecut apoi prin al doilea set de lentile si s-a refacut astfel in forma initiala. Asa ca un observator ar putea spune ca "evenimentul" dintre lentile nu s-a petrecut niciodata. (iata in figura de mai jos cum functioneaza exact acest experiment).

gaura in timp

Aceasta "gaura in timp" a fost creata pentru doar 110 nanosecunde. Cercetatorii spun ca momentul maximum de timp in care un eveniment poate fi ascuns este de asemenea mic - poate nu mai lung de 120 microsecunde. Cu toate acesteam descoperirea este fascinanta.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

andyszekely.ro