marți, 11 ianuarie 2011

De ce are CD-ul o durata de 74 de minute?

Nu stim cati dintre noi s-au intrebat vreodata de ce Compact Disc-ul (CD) are o durata de fix 74 de minute. De ce producatorii nu au optat pentru 60 de minute? Sau pentru 70?

Se spune ca cele 74 de minute, fix, se datoreaza unui singur om, iar acesta este nimeni altul decat Ludwig van Beethoven.

Povestea incepe in felul urmator: In 1978 Philips s-a asociat cu Sony in incercarea de a produce primul standard audio CD.

Philips vroia un disc de 11.5 cm in dimensiuni, in vreme ce Sony opta pentru un format de 10 cm. Ambele variante puteau stoca 60 de minute de muzica stereo.

Omul care a supravegheat proiectul la aceea vreme a fost Norio Ohga, care la baza era cantaret de opera si expert in muzica. El a fost unul dintre cei care a ascultat unele dintre inregistrarile Sony si a trimis catre companie scrisori in care critica destul de aspru calitatea sunetului. Imediat dupa aceasta, Ohga a primit un job in cadrul Sony si chiar a devenit presedinte al companiei in anii ’80.

De asemenea, Ohga a fost cel care a manageriat proiectul “CD-ului” si a cerut ca formatul formatul acestuia sa poata rula intreaga Simfonie a IX-a a lui Beethoven. Si asa, s-a ajuns ca formatul standard pentru CD-uri sa aiba 74 de minute si un diametru 12 cm.

Potrivit altor surse, dirijorul de opera Von Karajan a fost cel care a impus ca formatul sa poate sustine intreaga Simfonie a IX-a. Se pare ca experienta acestuia era considerata esentiala pentru a putea dezvolta un format care sa fie bine primit in randul cunoscatorilor audio. Iar asta a fost una dintre conditiile pe care le-a impus.

Totusi, potrivit lui Kees Immink, inginerul sef de la Philips, s-a optat pentru aceasta dimensiune finala intrucat era o marime neutra. Nici cum vroiam cei de la Sony, nici cum vroiau cei de la Philips.

Sursa

andyszekely.ro