sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Imagini Google Moon controversate! Pe Luna exista un oras?

Un oras lunar, cu cladiri care par de aproape 10 metri inaltime si care sunt dispuse sub forma unei retele. Printre ele, isi fac loc niste stradute.

Cel putin aceasta este explicatia unui profesor universitar din SUA pentru fotografiile de mai jos, publicate pe Google Moon.

Si ipotezele merg mai departe, pana la ideea ca ar fi vorba despre o baza secreta a NASA.

Dincolo de toate aceste speculatii, demne de scenarii de film, specialistii sunt de parere ca fotografiile cu pricina sunt, de fapt, rezultatul pixelarii imaginilor suprinse din satelit.

oras Luna

Daca Google Earth ofera utilizatorilor fotografii din satelit cu Pamantul, harti si chiar informatii practice legate de traseele dintre diferite destinatii, Google Moon este o colectie de harti si grafice reprezentand Luna.

Unealta Google este un mod fascinant prin care internautii pot afla mai multe detalii despre misiunile Apollo care au culminat cu primul pas al omului pe Luna.


Gafa! NASA si-a vandut calculatoarele fara sa stearga informatii secrete

NASA

Agentia Spatiala Americana a vandut 10 computere folosite in programul navetelor spatiale, fara respectarea procedurilor de stergere a informatiilor secrete. Alte patru calculatoare care urmau sa fie vandute contineau date sensibile.

NASA a scos calculatoarele la vanzare in contextul in care sunt restructurate programele de folosire a navetelor. Ultima misiune a navetelor este programata pentru iunie 2011.

Gafa de proportii a fost decoperita dupa ce auditorii interni ai Agentiei Spatiale au realizat ca procedurile de stergere a datelor din sistemele informatice nu au fost respectate cu strictete.

Potrivit reprezentantilor NASA, anumite informatii din aceste calculatoare le-ar putea da posibilitatea hackerilor sa acceseze si computerele din interiorul Agentiei, scrie BBC.


Fata necunoscuta a Terrei, surprinsa in ipostaze incredibile de NASA. FOTO

Crezi ca le-ai vazut pe toate? Ei bine, atunci NASA si Agentia Europeana a Spatiului nu inceteaza sa ne uimeasca cu un nou set de poze efectuate in ultima luna din 2010. Fotografiile surprind spectacolul naturii in diferite colturi ale lumii.

Nasa

Rezervatia Bratsk din sud-estul Siberiei cuprinde lacul artificial cu un volum de apa de 169,3 md. m3.

Terra

Beijing, la stanga, si Tianjun, la dreapta, cele doua orase din China, surprinse noaptea. Localitatile numara o populatie de 19 milioane de cetateni. Zonele neluminate sunt cu precadere agricole.

Doha

Doha, capital statului Qatar, zona recunoscuta pentru rezervele de gaz. Orasul este localizat in municipalitatea Ad Dawhah din Golful Persic (25.3° N 51.5333° E). Are o populatie de 400,051 locuitori, majoritatea fiind formata din expatriati, in principal din India si Filipine. Orasul este in expansiune, fiind la concurenta cu Abu Dhabi si Dubai din Emiratele Arabe Unite, in privinta numarului de cladiri aflate in constructie.

Nasa

Nord-estul Italiei este udat cu 3000 de milimetri de ploaie in fiecare an, iar in imagini pot fi observate raurile Cellina, Meduna si Tagliamento. In aceste zone se produc in mod frecvent alunecari de teren.

China

Spre deosebire de China, aceasta insula vulcanica este nepopulata. Insula celor Sapte Munti este folosita de pasari, care isi fac acolo cuibul. Aceasta insula se gaseste la aproximativ 1.300 de mile la sud-vest de Anchorage, in Alaska.

Nasa/corali/Maldive

Maldivele, insule care sunt situate la numai un metru peste nivelul marii si care sunt formate din aproape 1200 de insule de corali. . Insulele se aseamana cu un colier de margele din jad.

Nasa

Aceasta poza a fost facuta in Rural West Virginia si "anunta" prezenta norilor (in partea din stanga, sus). Se pot observa niste gauri, care se formeaza cand aparatele trec prin nori.

Sursa foto: nasa.gov/esa.int


NASA, prinsa iar cu Photoshop-ul. Fotografii dezamagitoare de mii de dolari

Imaginea zilei, de pe site-ul NASA, este lucrata grosolan in Photoshop. Specialistii americani au postat o fotografie a Galaxiei Andromeda, in care se vad "pensulele" de editare si care este mai slaba decat una facuta de un amator.

Agentia Spatiala Americana cheltuie milioane de dolari pentru telescoapele care scaneaza cerul in cautare de informatii si care fotografiaza galaxiile indepartate pentru a obtine noi informatii.

Specialistii care se ocupa de imaginile difuzate pe site si in presa sunt cei mai buni din lume. Cu toate astea, in mod inexplicabil, NASA a scapat din nou o imagine prelucrata in celebrul program de editare Photoshop.

Astfel, Galaxia Andromeda a fost "machiata" ca sa apara colorata si fara prea multe stele imprejur. La o simpla modificare de contrast se vede insa prelucrarea demna de un amator.

Galaxia Andromeda in Photoshop

In alta ordine de idei, un fotograf amator, Brit Steve Loughran, impatimit de astronomie, care a investit 15.000 de dolari in aparatura, a reusit sa surprinda din curtea casei o fotografie uimitoare a aceleiasi galaxii, Andromeda.

Galaxia andromeda

Nu este prima data cand NASA gafeaza in acest fel. Anul trecut, in luna aprilie, a publicat o fotografie care a facut valuri pe internet. Ea infatisa doua dintre lunile lui Saturn, Dione si Titan, si era prelucrata asiduu in Photoshop.

Voi ce parere aveti? Care fotografie este mai reusita?

Pana si NASA a fost prinsa folosind Photoshopul. Ce incearca sa ascunda?

Inca o teorie a conspiratiei se naste in acest moment. Agentia Spatiala Americana (NASA) a postat pe site, la capitolul “imaginea zilei”, o fotografie lucrata in Photoshop. Ea infatiseaza doua dintre lunile lui Saturn, Dione si Titan.

La o privire mai atenta a imaginii, se poate observa ca in dreptul umbrei astrului mai mic (Dione) exista o urma de pensula (brush) specifica programului de editare foto, Photoshop.

Fotografia este datata 20.04.2010.

Titan si Dione

Daca vreti sa va convingeti de autenticitatea acestei imagini, o puteti descarca gratuit de pe site-ul NASA si tot ce trebuie sa faceti este sa deschideti fisierul cu un program care poate edita nivelul de contrast, dupa care sa-i mariti valoarea acestui indicator.

Veti observa ca in spatele corpului ceresc de culoare gri (Dione), apar niste dungi negre care acopera ceva cu marginile sub forma unui curcubeu. Nu stim exact ce anume, asa ca se naste intrebarea: ce vrea sa ascunda NASA?

Ce ar fi putut surprinde NASA in apropierea lunilor lui Saturn si nu a dorit sa fie vazut de catre publicul larg?

Angajata de la NASA care a fost responsabila de “retusarea” grosolana facuta pe aceasta imagine si-a explicat “opera” prin faptul ca sonda Cassini, cea care a facut fotografia respectiva, capteaza imaginile secvential, prin trei filtre: rosu, verde si albastru (RGB).

Specialista se numeste Emily Lakdawalla si scrie pe un blog al pasionatilor de stiinta ca, pana cand Cassini a fotografiat in toate cele trei ipostaze, satelitii lui Saturn s-au miscat, astfel ca a fost nevoita sa faca niste corecturi.

Neconvingator, spun utilizatorii de pe internet in mintea carora ramane totusi intrebarea: ce se ascunde in spatele acelor retusuri? Oamenii cer acum sa vada fotografia originala.

Nu este pentru prima data cand NASA cade prada teoriilor consprationiste. Anul trecut a revenit in dezbatere, odata cu implinirea a 40 de ani de la misiunea Apolo 11, subiectul aselenizarii. Exista voci potrivit carora primii pasi pe Luna au fost "regizati" intr-o baza militara Americana, sau intr-un studio de film de la Hollywood.


andyszekely.ro