vineri, 3 ianuarie 2014

Tuneluri de top ale lumii – paradisuri subpământene


Suntem cu siguranță ființe solare, de suprafață. Avem casele pe pământ și ne desfășurăm activitățile, în proporție de 99%, în acest mediu. Totuși, lumea subterană, de întuneric, nu ne este cu totul străină. În acest sens există, cel mai reprezentative, exploatările miniere și speologia, activități care îi “împing” pe oameni la zeci și sute de metri în străfundurile pământului și ale munților. Însă cei care le practică sunt în număr foarte mic la nivel global și mereu aceiași. Ceea ce am putea privi cu certitudine ca pe o formă de avântare în “necunoscutul” subpământean îl constituie tunelurile. Fie ele rutiere, feroviare sau din rețelele de metrouri, sunt zilnic străbătute de milioane de indivizi în toată lumea, unele dintre aceste realizări omenești fiind de-a dreptul sinistre și nelumești. Să le aflăm…
1.Tunelul Laerdal
Locație: Sogn og Fjordane, Norvegia
Aproximativ 5.000 de explozii au fost efectuate în timpul lucrărilor de construcție ale acestui tunel, care se întinde, pe sub munții și fiordurile Norvegiei, pe o distanță de 25 de kilometri, fiind cel mai lung tunel rutier finalizat din lume. Totuși, șofatul, preț de 20 de minute, printr-o tubulatură fără ferestre, poate deveni monoton, așa că o echipă de psihologi și ingineri s-a concentrat pe metode de stimulare a atenției șoferilor. Dată fiind lungimea foarte mare a tunelului Lardal, mediul și sistemul luminos din interiorul său trebuie proiectate minuțios. Câteva soluții întrebuințate aici includ lumina strălucitoare albastră și curbe subtile menite să îi păstreze pe conducătorii auto “în priză”. Cel mai important însă este faptul că tunelul se împarte în câteva secțiuni diferite, ce rup ritmul șofatului și creează impresia circulării printr-o mulțime de tunele mai mici.
2.Tunelul Channel
Locație: Coquelles, Franța
Cunoscută și sub denumirea de “Channel-ul”, aceasta structură colosală leagă Anglia de Franța. Finalizat în 1994, tunelul cu o lungime de aproape 50 de kilometri a necesitat costuri de peste 20 de miliarde de dolari pentru a fi construit. Legătura feroviară dintre Franța si Anglia printr-un tunel este o idee ce a sfidat preț de sute de ani posibilitățile. Tentative au mai existat, dar s-au împotmolit dintr-o varietate de motive, atât tehnologice cât și politice. Într-un final, îmbinarea mașinăriilor moderne cu indiscutabilul beneficiu economic al alăturării celor două țări a contribuit la fructificarea și finalizarea conceptului, rezultând de aici una dintre cele mai impresionante demonstrații inginerești ale tuturor timpurilor. Pentru a face față situațiilor neprevăzute și accidentelor – asemenea celor câteva incendii iscate de-a lungul timpului în tunel – proiectanții au construit și un al treilea tub, mai mic, de serviciu, între cele două principale, spre a servi ca rută de scăpare.
3.Tunelul Carmel din Muntele Zion
Locație: Canionul Zion, Utah
Șoferii se vor întâlni cu această structură impozantă între Parcul Național Muntele Zion și Parcul Național Canionul Bryce, ambele situate în statul nord-american Utah. Construirea tunelului datează din anii de formare ai Serviciului pentru Parcuri Naționale al SUA, o ceremonie fastuoasă deschizându-l pentru trafic la data de 4 iulie 1930. O serie de ferestre sunt săpate în lateralele superioare ale tunelului, de natură să ofere peisaje uluitoare pentru pasagerii mașinilor care străbat tunelul. Formațiunile stâncoase din interiorul său precum și atmosfera creată sunt cu adevărat deosebite. Deoarece este săpat în gresie, o rocă relativ moale, cercetătorii a trebuit să consolideze structura tunelului de mai multe ori în ultimii 80 de ani, adăugând întărituri de beton precum și un sistem de monitorizare continuă.
4.Tunelul Contrabandei
Locație: Tijuana, Mexic
Tâlharii iscusiți au folosit mereu tuneluri subterane pentru a săvârși diferite fărădelegi, între care mai ales jefuiri de bănci și trafic de droguri. În perioada ultimei decade, un număr mare de așa-numite tuneluri de contrabandă au fost descoperite pe teritoriul SUA, venind atât dinspre Canada cât și dinspre Mexic. În decembrie 2009, oficialii Statelor Unite și ai Mexicului au descoperit un tunel lung de peste 300 de metri, dintre care 260 se întindeau pe sub teritoriul SUA. Tunelul, deși incomplet, era dotat cu sistem de iluminare, sistem de ventilare, electricitate și chiar cu un lift. Conform unei declarații eliberate de Agenția de Combatere a Drogurilor, Tunelul Contrabandei s-a aflat în construcție timp de doi ani.
5.Tunelul Marmaray
Locație: Istanbul, Turcia
Construirea acestui tunel intercontinental a început în 2004, dar descoperirile arheologice ale unor vestigii datând din era bizantina precum și alte probleme au amânat finalizarea lucrărilor. Tunelul tubular va găzdui prima rută feroviară subterană care va lega două continente diferite, traversând Strâmtoarea Bosfor, pentru a conecta partea europeană a Istanbulului cu latura sa asiatică. Structura are nevoie ca mari porțiuni din tunel să fie construite pe o platformă uscată care să plutească în apă și să se scufunde. Adâncimea maximă până la care va putea intra în apă Tunelul Marmaray este de 55 de metri, cea mai mare adâncime din lume la care intră în apă un tunel tubular.
6.Tunelul Tamisei
Locație: Londra, Anglia

La prima vedere, nu este un tunel impresionant în mod special; lungimea sa de aproape 400 de metri și adâncimea de peste 20 pălesc în comparație cu trăsăturile multor altor tuneluri. Însă Tunelul Tamisei este o piatră de hotar istorică în proiectarea acestor structuri inginerești. Este vorba despre primul tunel din lume scufundat în apă, iar în construirea sa conceptul săpării cu scut a tunelurilor, pentru a nu se surpa în timpul lucrărilor, a fost aplicat în premieră mondială. Forarea protejată a tunelurilor a reprezentat un dispozitiv dezvoltat de Sir Marc Isamabard Brunel, care se comportă ca o structură de suport provizoriu, care le permite constructorilor să instaleze în siguranță și uscat sistemele permanente de susținere subacvatic. Construirea Tunelului Tamisei a fost așa o inovație la începutul secolului al nouăsprezecelea, încât vizitatorii plăteau pentru a intra în zona de lucru, Brunel găzduind chiar concerte și banchete în interiorul structurii nefinalizate. Atunci când construirea tunelului a fost terminată, în 1843, Regina Victoria l-a proclamat cavaler al coroanei pe Brunel pentru contribuția sa inginerească ce avea sa schimbe lumea.
7.Tunelul Seikan
Locație: Honshu, Japonia
Acest tunel feroviar lung de 54 de kilometri leagă insulele Honshu și Hokkaido. Construcția a fost finalizată în 1988. Aflat la 240 de metri sub nivelul mării, Tunelul Seikan este cel mai adânc din lume. În plus, este și cel mai lung folosit în prezent. Geologia imprevizibilă a regiunii și rocile sale vulcanice i-au forțat pe ingineri să evite folosirea mașinăriilor de forat, trebuind să realizeze tunelul doar prin explozii controlate și să își excaveze drumul pe sub strâmtoarea Tsugaru.
8.Tunelul insular Yerba Buena
Locație: Golful Californiei
Insula Yerba Buena este un mic petec de pământ aflat în Golful San Francisco, între orașul cu același nume și Oakland. Un pod în consolă flanchează acest tunel cu cinci benzi pe o parte, unul cu dublă suspensie aflându-se pe cealaltă parte a sa. Cu diametrul său de 23 de metri, Tunelul Yerba Buena este cel mai larg tunel cu foraj unic din lume, o trăsătură impresionantă, luând în considerare că a fost deschis în noiembrie 1936. Mulți specialiști sunt astăzi de părere că adăugarea tunelului în regiune a reprezentat soluția cea mai eficientă din punct de vedere a costurilor, de a permite un mijloc de trecere prin insulă, comparativ cu, pur și simplu, construirea unui pod gigantic.
9.Tunelul Infiltrării
Locație: Zona Demilitarizata Coreană situată pe paralele 38
Trei tuneluri diferite au fost descoperite, în anii ’70, “târându-se” pe sub Zona Demilitarizată a Peninsulei Coreene, una dintre cele mai conflictuale granițe ale lumii. Toate păreau să își aibă originile în Coreea de Nord, iar mai târziu, în 1990, un al patrulea tunel a fost descoperit. Al Treilea Tunel de Invazie, cunoscut și ca Al Treilea Tunel de Agresiune, a intrat în Coreea de Sud până la o distanță de 40 de kilometri de Seoul, capitala țării. Rutele subterane clandestine aveau să le ofere nord-coreenilor mijloacele lansării unei masive ofensive militare, tunelurile fiind suficient de largi pentru a permite unei întregi divizii militare să le străbată o dată la fiecare oră. GlobalSecurity.org estimează că un număr ireal de până la 20 de tuneluri s-ar afla pe sub Zona Demilitarizată Coreeană, un număr alarmant dată fiind relația precară dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.
10.Tunelul Natural
Locație: Parcul Statal Tunelul Natural, Virginia, SUA
Construirea acestui tunel datează din urmă cu milioane de ani, atunci când acidul carbonic a început să corodeze patul stâncos de gresie și magnezit. Un articol publicat într-un jurnal de geologie din 1832 este prima documentare a existenței tunelului. Lărgimea de 60 de metri a structurii este suficient de mare încât să încapă trenuri, așa că, în 1906, Căile Ferate Sudiste au stabilit o rută pentru pasageri care se strecura prin tunelul natural. Astăzi, acea rută nu mai este folosită pentru transportul de persoane, dar liniile ferate continuă să servească mutărilor de cărbune zilnic. Natura copleșitoare a structurii l-a determinat pe William Jennings Bryan, candidat la președinția SUA în 1896 și secretar de stat al lui Woodrow Wilson, să declare tunelul cea de-a opta minune a lumii.
11.Tunelul Memorial Eisenhower – Johnson
Locație: Clear Creek County, Colorado
Șoferii vor găsi acest tunel lung de 2,7 kilometri la aproximativ o oră de condus spre vest de Denver, în inima Munților Stâncoși. “Tubul” rutier, deschis în 1983, îi scutește pe cei care îl traversează de aproximativ o oră de drum, oferindu-le o rută alternativă prin formidabila Trecătoare Loveland. Multe lucruri fac din Tunelul Eisnhower o structură specială, îndeosebi altitudinea de 3.400 de metri la care se ridică, cea care îl face unul dintre cele mai înalte din lume. Este, de asemenea, și cel mai lung tunel prin munte din cadrul sistemului interstatal al SUA. Se adaugă farmecului aparte al tunelului și faptul că trece pe sub Divizarea Continentală a Americilor, separarea muntoasă și hidrologică ce disociază vărsările de apă care se scurg spre Oceanul Pacific de sistemele de râuri care se duc spre Oceanul Atlantic, precum și de cele care merg spre Oceanul Arctic.
12.Sistemul de tuneluri PATH
Locație: Toronto, Canada

Iernile canadiene pot fi foarte brutale, dar acest enorm complex subteran le oferă trecătorilor un mijloc confortabil și călduros de a traversa orașul Toronto. Mai bine de 100.000 de persoane traversează zilnic sistemul amenajat asemenea unui mall, cămin a peste 1.200 de magazine. Mai multe orașe, inclusiv Houston, Minneapolis si Montreal, au sisteme subterane asemănătoare, însă cel lung de 25 de kilometri de sub Toronto este cel mai mare de acest fel. Luarea în considerare a factorilor psihologici este un element important pentru aceste complexe, sunt de părere specialiștii, mai ales atunci când este vorba despre orientarea trecătorilor către zonele în care locuiesc sau vor sa ajungă. Edilii din Toronto întrebuințează pentru acest lucru un sistem comprehensiv de semnalizare pentru complexul său de tuneluri încă din anii ’90, un sistem denumit PATH. Fiecare literă din acest cuvânt are un cod de culoare diferit, ce reprezintă o altă direcție. Trecătorii care merg prin secțiunea roșie, P, a tunelului, pot fi absolut siguri că se îndreaptă spre sud, în timp ce portocaliul A le indică întotdeauna direcția vest.

Top 10 cele mai ciudate meserii din istorie.

Rari sunt privilegiatii sortii care pot declara oricand, la orice ora si cu mana solemn asezata pe inima, ca sunt pe deplin multumiti si impliniti de serviciul sau cariera lor. Marea majoritate a furnicilor truditoare la program zinic, din Romania sau orice alt loc din lume, sunt departe de a fi fericite cu serviciul lor. Si au motive cu adevarat intemeiate. Cu toate acestea, ambele categorii de “oameni ai muncii” sunt invitati sa-si arunce privirele pe urmatorul clasament. Dupa parcurgerea acestuia, sunt sigur ca vor urma clipe lungi de reflectie asupra prezentului, viitorului si chiar al rostului omului pe pamant…
10. Miner in minele de argint
In secolele trecute, argintul era mult mai pretuit si mai cautat decat este in prezent. Fascinatia pentru metalul alb din care erau faurite, candva, monede, ornamente pentru arme si mobilier sau cupe, potire si vase, era una deosebita. Meseria de miner in minele de argint de odinioara, nu pare la prima vedere o ocupatie scabroasa, umilitoare, murdara sau periculoasa. Cu toate acestea, lipsa uneltelor mecanizate transforma cautarea argintului intr-o indeletnicire de care ar fugi orice individ din secolul nostru.
Minerii sapau direct cu tarnacoapele si scoteau minereul amestecat cu pamant in saci. Afara, copii, care erau selectati in prealabil dupa criteriul mainilor mici si abile, erau pusi sa scormoneasca mormanele de steril cu mainile goale pana gaseau fragmentele infime de argint. In Antichitate, durata medie de viata pentru copiii pusi sa muncesca in mine, era de doar 3 luni de zile de la inceperea acestei activitati. Fapt care nu-i deranja deloc pe romani, de exemplu, deoarece atat adultii, cat si copii respectivi erau sclavi.
Baieteii cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani erau coborati cu franghii in cele mai inguste si inaccesibile crevase, unde trebuiau sa culeaga sterilul cu degetele. Caldura si aerul irespirabil duceau la decese zilnice. Mortalitatea era amplificata de gazele otravitoare care sunt asociate locurilor unde se gasesc depozitele de minereu de argint.
9. Stercorariul – colector de excremente
Roma Antica era celebra pentru sistemele sale complicate de canalizare; cu toate acestea, in ciuda metodelor avansate (pentru acea vreme) prin care se evacuau excrementele locuitorilor Cetatii Eterne, multi romani nu aveau acces la ele deoarece fie locuiau pe colinele unde nu se putea face canalizare, fie erau prea saraci pentru a plati serviciul sanitar. Chiar si cei care isi permiteau canalizare personala, nu o alegeau intotdeauna cubucurie, deoarece experienta demonstrase ca labirintul de galerii adapostea cohorte de sobolani, iar mirosul fecalelor care balteau sub casa cetateanului Romei era deopotriva insuportabil si persistent.
Intr-o astfel de situatie, solutia venea sub forma lui stercorarius, primul “cacanar” patentat in istorie. Slujba acestuia era aceea de a bate de doua ori pe zi la usa cetatenilor, cu scopul de a colecta intr-o galeata mare, fecalele produse de acestia in ziua respectiva . Dupa efectuarea scarbosului troc, stercorariul isi conducea linistit caruta ticsita cu butoaie doldora de excremente spre periferia Romei. Acolo, la portile orasului, stercorariul era asteptat de taranii din imprejurimi care cumparau excrementele la pret bun pentru a le folosi apoi drept ingrasaminte pe deplin organice pentru culturile lor de legume si cereale.
In ciuda indeletnicirii deloc onorabile pentru standardele noastre, istoria ne relateaza ca multi erau aceia care se inghesuiau pentru o slujba de stercorarius, oferindu-se deseori mite substantiale pentru ocuparea “pestilentialului” post.
8. Urinatores – scufundator cu vezica… slaba
Tot istoria ne aduce marturii despre o tagma demult disparuta, aceea a urinatorilor. Acestia erau, la origine, scufundatori la adancime mare, in apele care scaldau orasul Ostia. Scufundatorii se echipau cu un vas umplut cu aer si atasat la centura pentru a se alimenta in timpul plonjarii in adancuri; de asemeni, intotdeauna aveau legate greutati de plumb, pentru a ajunge cat mai repede la adancimea dorita.
Sarcina lor principala era aceea de a cauta materiale rare de constructii. Datorita faptului ca scufundatul fara echipament modern provoaca o presiune imensa in zona abdomenului, acesti temerari muncitori urinau in mod excesiv, mult mai mult decat ceilalti oameni, de unde li s-a tras si numele. Meseria era foarte riscanta, dar castigurile financiare se prezentau atat de mari incat multi dintre urinatores deveneau cetateni influenti ai Romei, dupa momentul in care se retrageau.
7. Caraus de lectica
Carausul de lectica era, dupa cum ii spune si numele, un sclav obligat sa ridice si sa transporte femei de neam nobil sau, mai tarziu, chiar barbati, in lectica. Era o slujba dificila, extrem de solicitanta din punct de vedere fiziv si periculoasa, care implica, deseori, urcatul si coboratul pe scari cu lectica pe umeri. Carausii erau obligati sa se imbracace cu haine pretioase, impodobite cu numeroase ornamente (total neconcordante unei asemenea activitati), pentru a evidentia si cu aceasta ocazie luxul si bogatia stapanilor.
Mai tarziu, lecticile au inceput, de asemenea, sa fie impodobite cu ornamente si echipate cu ferestre, ceea ce le sporea considerabil greutatea. Documentele vremii relateaza ca transportul cu lectica, in ciude emfazei sale, era unul destul de incomod, multi patricieni si senatori plangandu-se de stari asemanatoare raului de mare, datorate cel mai probabil leganatului continuu din timpul deplasarii.
Indeletnicirea a supravietuit pana de curand sub forma unui grup de oameni care carau pe umeri Papal Sedia Gestatoria (tronul pentru deplasarea papei). Sedia a fost folosita pentru ultima data in anul 1980, dar tot mai multe voci de la Vatican sustin reintroducerea sa.
6. Gymnasiarch – ingrijitor personal pentru atleti
In perioada Greciei Antice, gymnastiarch-ul avea un program de lucru incarcat in fiecare zi. Era, evident, perioada marilor intreceri olimpice, cu mii de atleti si razboinici care asudau din greu. Gymnasiarch-ul trebuia sa unga cu ulei, sa stearga de transpiratie si murdarie, sa maseze si sa scarpine atletii dupa epuizantele lupte si sesiuni de ridicat greutati din gymnasium.
Cu toate ca gymnasiarchia se incadra ca o meserie murdara prin definitie, pozitia era una foarte cautata, fiind accesibila, in special, cetatenilor greci bogati. In plus, ocupatia de gymnasiarch era considerata drept cea mai respectabila indeletnicire filantropica din orasele-state grecesti. Pentru a te califica, trebuia sa ai intre 30-60 ani si o posibila clientela bogata. Unul dintre beneficiile ocupatiei era acela ca purtai tot timpul cu tine un bat cu care aveai voie sa-i bati serios pe toti adolescentii care se comportau necuviincios si sfidau regulile din gymnasium.
5. Cititor si sculptor de blesteme
Pe vremuri, cand nu exista hartia, blestemele lungi, intortocheate si teribile, erau scrise pe bucati mari de… plumb. Apoi, placile de plumb erau fixate, prin intemediul cuielor, in altarele sau pe peretii templelor. Individul care se ocupa de bizara misiune trebuia sa stea in fiecare zi in fata templului si sa retina cu sfintenie toate plangerile si blestemele clientilor sai, care plateau suma necesara transcrierii grozaviilor in plumbul moale.
Multe astfel de placi s-au pastrat pana in ziele noastre, prin urmare avem o imagine a nadufului care rabufnea, deseori, in activitatea cotidiana a Romei Antice. Iata cateva exemple: “Sa fie legate toate membrele si tendoanele lui Victorius, vizitiul ticalosilor de la Echipa Albastra! Caii cu care va concura – orbeste-i sa nu poata vedea si rasuceste-le sufeltele si inimile sa nu poata respira”. Sau “Vreau ca ticalosul de Titus, care imi datoreaza bani de 20 de ani, sa moara in chinuri groaznice. O, voi Zei ascultati-ma! Tu, Jupiter, fa ca intr-o buna zi acest gunoi sa se inece la masa sau sa ajunga sclav in arena, iar eu sa vad cum il sfasie leii in Colosseum!”
4. Organizator de… orgii
Ei bine, daca astazi avem organizatori de nunti, de evenimente si nimicuri mondene sau de lansari de mai stiu eu ce, pe vremuri, oamenii priveau orgia ca pe o sarbatoare indelung asteptata, a carei organizare trebuia sa fie ireprosabila. Poate va imaginati ca individul desemnat pentru tentanta misune avea o slujba foarte incitanta si “interesanta”. Maestrul de ceremonii al destrabalarilor trebuia sa se ocupe cu livrarea mancarurilor, femeilor, muzicii si trupelor de saltimbanci. Credeti ca era usor? Documente stravechi ne asigura ca nu…
Planificatorul de orgii trebuia sa depuna eforturi considerabile pentru gasirea si angajarea unor curtezane care, pe langa faptul ca era musai sa arate cat mai bine conform standardelor vremii, trebuiau, in plus, sa nu aiba nici urma de boli venerice. Ultima conditie fiind obligatorie si relativ greu de indeplinit. De asemenea, mancarea si bauturile trebuiau sa exprime luxul si opulenta gazdei, care nu se uita la bani in cazul unei asemenea ocazii. Saltimbancii si circarii trebuiau sa fie in plina forma fizica, fara intinderi musculare sau accidentari mai vechi, care sa le puna in pericol reprezentatiile.
Pe langa aceste aspecte, organizatorul de orgii nu era bine vazut de o parte a membrilor societatii, fiind urat de cei de conditii mai modeste si chiar vanat de gelosii aristocrati din tabere rivale nobilului care platea orgia. Cel mai faimos organizator de orgii din Roma Antica a fost Gaius Petronius, cel care a descris ca nimeni altul depravarea romanilor in lucrarea Satyricon.
3. Clovn la inmormantari
Ei bine, a existat si asa ceva! Principala obligatie de serviciu a clovnului funerar era aceea de a se imbraca la inmormantari cu hainele decedatului, a-i mima gesturile, mersul si expresiile favorite si a se maimutari in jurul sicriului pentru a starni rasul rudelor indurate. Vechii romanii credeau ca un astfel de obicei va impaca spiritul mortului si va readuce mult dorita veselie in lumea celor vii.
Cand incepea procesiunea funerara spre cimitir, clovnul staroste alerga in urma mortului, acompaniat de clovnii ucenici, toti strambandu-se si ironizandu-l pe cel plecat dintre cei vii. Cei mai buni clovni funerari erau foarte respectati si pretuiti, unii dintre ei avand voie chiar sa-i ironizeze pe imparati la inmormantari. Clovnii macabri erau foarte bine platiti, sursele istorice afirmand ca aveau castiguri mai mari chiar decat ale gladiatorilor.
2. Prastier
Dupa cum ne spune si denumirea, prastierul era un soldat din Antichitate specializat in folosirea prastiilor de razboi. Atat de important era rolul sau incat, spre exemplu, in armata romana, prastierii reprezentau un aspect essential al tacticii militare, deoarece prastia era mult mai eficienta (atat ca distanta, cat si ca pagube provocate inamicilor) decat sagetile.
Antrenamentul unui prastier de elita incepea inca din copilarie, intr-un mod extrem de pragmatic. Copilul trebuia sa-si asigure hrana zilnica cu ajutorul prastiei, altfel fiind condamnat sa moara de foame. Era o modalitate de antrenament si perfectionare foarte eficienta, prin care tanarul ajungea un tintas de temut. Un prastier bun putea arunca cu precizie pietre de pana la 450 grame greutate, la o distanta de 200 de metri. Din acest motiv, viata unui prastier era foarte riscanta, la inceputul oricarei batalii, fortele oponente incercand, in primul rand, sa-si anihileze concomitent tocmai diviziile de prastieri.
1. Stergator de funduri regale
Vrand parca sa ilustreze perfect trista butata “Ce nu face omul pentru o bucata de paine”, englezii au inventat in trecut scarbavnica “meserie” a stersului de funduri incoronate. Denumit ofical si pompos The Groom of Stool, individul respectiv era la origine un fost servitor exceptional, “ridicat in rang”. Noua sa datorie la locul de munca era aceea de ”a curata anusul regal dupa defecare”.
In primii ani de domnie ai regelui Henric al VIII-lea, titlul a fost acordat piticului curtii, care facea parte din suita regala si isi petrecea timpul in Private Chamber. Regii britanici au apelat deseori la pitici care sa-i stearga la fund, dintr-un ciudat motiv de Lejmajestate: in fata unui om de talie normala, regele ar fi trebuit sa se aplece pentru a fi sters al fund. Iar un rege care sa apleaca in fata unui supus de al sau, chiar si pentru a fi sters al fund, asa ceva nu se putea imagina. Prin urmare, bietii pitici ajungeau cu manuta direct la fundul incoronat fara ca regele sa faca umilitorul gest de a se inclina.
Piticii au avut totusi concurenti seriosi, deoarece postul de stergator era considerat foarte valoros. O multime de fii de ministri, lorzi si generali se imbulzeau pentru “nobila” cinste. Odraslele aristocratilor din Londra au priceput repede ca daca stateau in genunchi pentru destestabila operatiune, regele nu se inclina, iar uzantele curtii nu erau incalcate.
Spre sfarsitul Evului Mediu, urata atributiune a intrat in indatoririle secretarilor personali ai regilor. Prin natura gestului intim, acesti secretari ajungeau, in timp, sa discute cele mai intime probleme cu regele si beneficiau de toate protectia si sprijinul monarhiei. Groom of the Stool ajunsese, asadar, un inalt rang social, vanat de multi.

100 de curiozități despre lumea în care trăim

Unele dintre statisticile de mai jos vi se vor părea amuzante în timp ce altele sunt cât se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, însă, să ne arate cât de puține lucruri cunoaștem despre lumea care ne înconjoară. Demersul nostru include statistici din absolut toate domeniile de interes, de la date geografice și zoologice până la cele politice și militare… un melanj de informații mai mult sau mai puțin inedite care să vă descrețească frunțile și care să vă permită câteva momente de reflecție…
1. Furnicile nu dorm niciodată. Cu toate acestea, în zorii zilei, furnicile se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorți.
2. Aproximativ 90% din populația întregii planete locuiește în emisfera nordică.
3. Cimpanzeii și coțofenele sunt singurele animale care își pot recunoaște imaginea într-o oglindă.
4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca să reziste pentru cel puțin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei construcții nu se va întări complet decât peste 500 de ani.
5. În ciuda aparențelor, două treimi din suprafața întregului continent african se află în emisfera nordică.
6. Daca ții un caras auriu într-o încăpere lipsită de lumină, acesta va deveni, în cele din urmă, alb.
7. Irlanda este singura țară europeană în care nu există șerpi.
8. În provincia Alberta din Canada au fost uciși absolut toți șoarecii. În prezent, este singura provincie din lume în care nu există asemenea rozătoare.
9. Ochiul unui struț este mai mare decât creierul acestei păsări.
10. Pentru fiecare om de pe Terra există circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depășesc într-un raport de 10 la 1.
11. Balena albastră este animalul care produce cele mai puternice sunete (până la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apă la o distanță de până la 850 de kilometri.
12. Te-ai gândit câtă benzină ți-ar trebui ca să poți înconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, în rezervorul unui avion Boeing poate încăpea suficient combustibil încât să poți face acest lucru de patru ori.
13. Știți care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Dacă ați răspuns islandezii, ați dat răspunsul corect…
14. Știți care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate îngera pâna la 30.000 de furnici… pe zi.
15. Cei mai tineri părinți din istorie (doi copii cu vârste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.
16. Vreți să știți care este regiunea cu cea mai scăzută criminalitate? Încercați Quebec, Canada. Rata criminalității în această zonă este similară cu cea înregistrată într-un parc Disney World, aproape 0.
17. Se estimează că în lume există circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele trăiesc numai în India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.
18. În urmă cu 5 ani, 60% dintre cumpărătorii din supermarketurile lumii plăteau cu bani gheață. Astăzi, procentul este de doar 50%. Se estimează că în anul 2011, doar 39% dintre cumpărători vor mai plăti cu bani gheață în detrimentul cardurilor.
19. Pe suprafața unui corp uman trăiesc mai multe vietăți decât oameni pe întreaga planetă.
20. Bufnițele sunt singurele pasări care pot distinge culoarea albastră.
21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezintă lobi ai urechilor.
22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.
23. Deși nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro.
24. Lungimea unui elefant este egală, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decât un elefant adult.
25. Limba unui crocodil este imobilă. Ea este atașată de cerul gurii acestui animal.
26. Un om uita, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învățat într-o zi.
27. Durata care îi ia unui fulg de zăpadă ca să ajungă de la nori până pe suprafața pamântului? Cel puțin o oră…
28. Cei mai mari iubitori ai cărnii de porc sunt danezii. În Danemarca există de două ori mai mulți porci decât întreaga populație umană a acestei țări.
29. Girafa este singurul animal care își poate introduce limba în ureche. Limba unei girafe adulte măsoară peste 50 de centimetri.
30. Biblioteca Universității din Indiana, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cărților care vor fi depozitate în uriașa clădire.
31. Cele mai numeroase vietăți de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, până în prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii… de păianjeni.
32. De peste 4.000 de ani, nicio specie animală nu a mai fost domesticită.
33. În prezent, pentru prima dată în istoria planetei, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani îl depășește pe cel al copiilor cu vârsta sub 5 ani.
34. Credeți că România este o țară săracă? Gândiți-vă că una din cinci persoane de pe Terra trăiește cu mai puțin de 1$ pe zi.
35. În Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casă să poarte centura de siguranță în mașină.
36. O singură vacă poate produce într-un an mai mult lapte decât poate consuma un singur om… circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
37. Plajele de nudiști pot fi periculoase pentru navele care circulă în apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a răsturnat pe țărmul texan al Golfului Mexic după ce toți pasagerii s-au îngrămădit pe aceeași parte a navei pentru a vedea nudiștii de pe o plajă din apropiere.
38. Știți câte emailuri se trimit zilnic în toată lumea? Peste 35 de miliarde…
39. Pentru fiecare tonă de pește prinsă în oceanele lumii, oamenii aruncă trei tone de gunoi în aceleași ape.
40. Cea mai mare caracatiță descoperită vreodată cântărea 4 tone. A fost vânată în anul 1878, în nordul Oceanului Atlantic.
41. Cea mai mare meduză observată vreodată avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se întindeau până la 36 de metri.
42. În statul american, Dakota de Nord, nu s-a înregistrat niciodată un cutremur.
43. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri în fiecare an.
44. Rechinii sunt singurele animale despre care se știe că nu se pot îmbolnăvi de cancer.
45. La Paz, Bolivia, este orașul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Dată fiind altitudinea ridicată la care se află (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate susține un foc.
46. Tot în La Paz, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Și cu toate acestea, niciodată nu s-a înregistrat o temperatură de 0 grade. Situația este identică și în Punta Arenas, Chile sau Stanley, Insulele Falkland.
47. Absolut toți creveții se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
48. Dacă vreți să fiți în siguranță în fața unor nisipuri mișcătoare, întotdeauna să călăriți un catâr. Dacă măgarii sau caii se scufundă în nisipurile mișcătoare, un catâr nu o va face niciodată.
49. Chiar și astăzi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
50. Numai marea piramidă a lui Keops conține suficientă piatră încât să poată fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator.
51. Cel mai mare șarpe veninos din lume este Cobra Regală. Aceasta poate atinge lungimi de până la 5,5 metri.
52. O găină poate depune, în medie, până la 19 ouă pe an.
53. Cel mai mare restaurant McDonalds se află în… Beijing, China. Acesta se întinde pe o suprafață de 2,6 kilometri pătrați și are nu mai puțin de 29 de case de marcat.
54. Vreți să știți în ce țară se acordă cele mai lungi concedii? Ei bine, în Franța statul asigură angajaților 5 săptămâni de concediu pe an. Cei mai mulți francezi primesc, însă, doua luni de concediu anual.
55. Un cal adult poate consuma într-un an o cantitate de hrană ce depășește de 7 ori propria sa greutate.
56. Știți care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planetă? Răspunsul corect este… chinezii. 41% dintre chinezi mănâncă, cel puțin o dată pe săptămână la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.
57. În rândul elefanților africani, atât masculii, cât și femelele, posedă fildeși, în vreme ce la elefanții asiatici doar masculii se pot lăuda cu fildeși.
58. Există mai mulți oameni care învață limba engleză în China decât cei care o vorbesc oficial în Statele Unite (peste 300 de milioane).
59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atât de subțiri încât niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.
60. Cea mai spectaculoasă evoluție a prețurilor pe piața imobiliară s-a înregistrat în Irak. Dacă înaintea războiului o casă din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astăzi prețul a urcat până la 150.000 de dolari.
61. Numai în SUA există aproximativ 7.000 de tigri ținuți ca animale de casă.
62. În anul 2004, un studiu arată ca una din șase fetițe intră în perioadă de pubertate la vârsta de 8 ani. În urmă cu un secol, doar o fetiță din 100 atingea pubertatea la aceeași vârstă.
63. Până în prezent, Congresul american a alocat o sumă de 152.600.000.000 de dolari pentru războiul din Irak. Suma ar fi fost suficientă pentru a ridica 17.500 de școli.
64. Media zilnică a produselor care sunt oferite spre vânzare pe Ebay este de 18 milioane.
65. Doar 5% din suprafața acoperită de oceane pe Terra a fost cartografiată atât de detaliat pe cât a fost suprafața planetei Marte.
66. Vă gândiți să jucați la loterie? Atunci ar trebui să știți că există mult mai multe șanse să muriți în drum spre o reprezentantață a loteriei decât să câștigați marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.
67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel încât să fie considerat “kusher”.
68. Dacă vorbiți la telefonul mobil timp de o oră, numărul bacteriilor din urechea voastră va crește de cel puțin 700 de ori.
69. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanța parcursă de frații Wright în primul lor zbor.

70. Circa 12 copii sunt oferiți zilnic, în maternități, altor mame decât cele naturale. Această statistică include toate țările lumii.
71. O femelă de dihor poate muri dacă, odată intrată în călduri, nu își va găsi un partener mascul.
72. Absolut toți copiii se nasc fără rotule. Ele se formează complet în intervalul de vârstă de 2-6 ani.
73. O persoană are în medie 1.460 de vise în fiecare an.
74. Un om, consumă, în medie, de-a lungul vieții, o cantitate de hrană egală cu greutatea a șase elefanți maturi.
75. În spațiu, astronauții nu pot plânge. În lipsa gravitației, lacrimile nu pot curge (nici flatulența nu este posibilă în stare de imponderabilitate).
76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pământul în fiecare minut.
77. În Bangladesh există o lege care permite autorităților să aresteze elevii cu vârste mai mari de 15 ani care copiază la examene.
78. Cel mai întâlnit nume bărbătesc de pe planetă este Mohammed.
79. Până în anul 1796, în SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astăzi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.
80. Ați considerat vreodată că proiectul românesc “laptele și cornul” are prea multe hibe? Într-o școală din Virginia, SUA, elevii cu vârste între 7 și 10 ani au fost serviți, în cadrul unui proiect asemănător, cu cockteiluri margaritas. În urma scandalului de proporții care s-a iscat, a reieșit că distribuitorii produselor confundaseră limonada cu celebrele cockteiluri.
81. În Anglia este interzis prin lege ca vânzătoarele din magazine să își servească topless clienții. Excepție fac doar magazinele de pești exotici din Liverpool.
82. Doar o singură persoană din 2 miliarde va atinge vârsta de 116 ani.
83. Februarie 1865 este singura lună din istorie în care nu a fost înregistrată lună plină.
84. În fiecare an, mai mulți oameni sunt uciși de măgari decât în accidente aviatice.
85. Numele original al Băncii Americii a fost Banca Italiei.
86. Cea mai mare piață de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Prețul unei astfel de mașini poate urca până la 200.000 de dolari, mai mult decât câștigă majoritatea cetățenilor chinezi într-o viață.
87. În fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol și ulei sunt deversate în rauri și fluvii până în oceane. Cantitatea o depășește pe cea pierdută de petrolierul Exxon Valdez în anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se referă numai la Statele Unite ale Americii.
88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, câștigă anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decât toți muncitorii din fabricile Nike, luați la un loc, din Malaezia.
89. Cele mai mari nave transoceanice plătesc câte 250.000 de dolari de fiecare dată când străbat Canalul Panama. Trebuie spus că o treime din economia acestui stat este susținută de acest canal.
90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai puțin de 3.100.000 de piese diferite.
91. Durerea are și ea o unitate de măsură. Aceasta se numește “dol” iar instrumentul menit să măsoare durerea se numește dolorimetru.
92. Se estimeaza că în Rusia există mai multe bancnote de 100 de dolari decât pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
93. V-ați întrebat ce a fost mai întâi, oul sau găina? Biblia a răspuns deja la această întrebare. Conform Genezei 1:20-22, găina a apărut înaintea oului.
94. În absolut toate țările lumii, indiferent de cultură, religie sau zonă geografică, soldații execută salutul numai cu mâna dreaptă.
95. Într-un studiu cu privire la relațiile interfamiliale, 80% dintre bărbații căsătoriți au declarat că și-ar lega destinele de aceeași femeie dacă ar putea da timpul înapoi. Doar 50% dintre femei au declarat același lucru.
96. 90% dintre speciile de păsări sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleași preferințe.
97. De fiecare dată când linge un timbru, un om consumă 1/10 dintr-o calorie.
98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se află numai în picioare.
99. În urmă cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu trăiau mai mult de 30 de ani.
100. Unghiile de la degetele mâinilor unui om cresc de patru ori mai repede decât cele de la picioare.
Cules de pe http://www.descopera.ro/ (Autor: Adrian Nicolae)

120 de curiozitatăţi ale corpului uman şi alte lucruri interesante despre oameni

001    Acidul gastric pe care stomacul omului îl elimină pentru a descompune mâncarea este atât de puternic încât poate dizolva o lamă de ras.
002    Atunci când ne lovim într-un anume loc din zona cotului resimţim o durere acută. Aceasta se datorează faptului că pe aici trece nervul cubital, poziţionat de-a lungul osului humerus. Se consideră că aceasta ar fi o scurtă formă de paralizie.
003    Atunci când priveşti o persoană pe care o placi, involuntar pupilele ţi se dilată. La fel se întamplă şi când te uiţi la o persoană pe care o urăşti. 
004    Când o persoană moare auzul este ultimul simţ perceput. Văzul este primul care dispare. 
005    Cea mai mare celulă a corpului este ovulul, iar cea mai mică spermatozoidul.
006    Cel mai greu „organ” al corpului este pielea. Ea cântăreşte 3,2 kilograme .
007    Cel mai mare muşchi este latissimus dorsi. Acesta este un muşchi plat de pe spate care intră în acţiune în timpul mişcării braţului.
008    Cel mai puternic muşchi din corpul uman este limba.
009    Celulele care alcătuiesc creierul uman pot stoca de până la 5 ori mai multă informaţie decât cuprinde toată Enciclopedia Britanica.
010    Conform anumitor cercetări, organismul unei femei are nevoie o oră în plus de somn faţă de cel al unui bărbat.
011    Corpul omenesc eliberează în 30 de minute destulă energie cât să încălzeşti un litru de apă.
012    Corpul uman are 200 de oase.
013    Corpul uman produce zilnic un miliard de celule roşii.
014    Corpul unui om conţine: destul potasiu pentru a provoca explozia unui tun de jucărie; destul zahăr pentru a umple un borcan; destulă grăsime pentru a face 7 bucăţi de săpun; destul fier pentru a face un cui; destul sulf pentru a deparazita un câine.
015    Corpul utilizează 300 muşchi pentru a ţine corpul în poziţie stabilă, dreaptă.
016    Creierul continuă să transmită semnale sub formă de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore după moarte.
017    Creşterea creierului se opreşte în jurul vârstei de 15 ani.
018    Culoarea părului depinde de melanină (pigment). Pe măsură ce îmbătrânim se secretă tot mai  puţină melanină şi se formează mici bule de aer apărând astfel aspectul cărunt al părului.
019    Dacă aţi mânca fiind aşezaţi în cap mâncarea s-ar duce în sus, deoarece muşchii esofagului vor continua să împingă mâncarea către stomac.
020    Dacă cantitatea de apă din corpul omenesc este redusă cu 1% iţi va fi sete, iar dacă este redusă cu 10% vei muri.
021    Dacă mesajul non-verbal îl contrazice pe cel verbal, oamenii au tendinţa de a ignora cuvintele, ţinând seama doar de limbajul non-verbal.
022    Dacă saliva nu poate dizolva ceva, atunci nici nu putem simţi gustul.
023    Dacă toţi cei 600 de muşchi ai corpului uman s-ar încorda în acelaşi timp şi în aceeaşi direcţie, omul ar putea ridica o greutate de 25 de tone.
024    Dacă vei apuca vârsta de 70 de ani, înseamnă că ai trăit mai mult de 2 miliarde de secunde.
025    De-a lungul unei vieţi, o persoană îşi petrece 6 ani visând.
026    Din cantitatea imensă de informaţie, primită de creier, doar 126 biti/secundă sunt recepţionaţi în mod conştient, restul fiind apanajul subconştientului.
027    Din punct de vedere fizic o femeie este aptă de a naşte treizeci şi cinci de copii de-a lungul vieţii.
028    Dinţii încep să iţi crească la 6 luni după ce te-ai născut.
029    Dinţii unui om sunt tari aproape ca piatra.
030    Două din trei cupluri întorc capetele spre dreapta atunci când sărută?
031    Drumul mâncării de-a lungul esofagului durează cam 8 secunde. În medie, stomacul digeră o masă bogată în grăsimi în 6 ore, în timp ce pentru o masă bogată în carbohidraţi îi sunt  necesare doar 2 ore.
032    După mesele bogate se spune că auzul nostru scade. Nu mai percepem sunetele din jurul nostru la fel de bine, chiar şi atenţia scade.
033    Durata medie a digestiei în intestinul subţire este de 3 până la 5 ore. În intestinul gros mâncarea este apoi digerată timp de 4 ore până la 3 zile.
034    Durata vieţii unei celule intestinale este de 12 ore. Cea a unei celule a peretelui stomacului e 2 zile. O celulă din piele trăieşte 4 săptămâni. O celulă nervoasă poate trăi până la 60 de ani.
035    Durerea de cap nu este o scuză bună pentru a nu face sex, pentru că endorfinele eliberate în timpul actului sexual au efect analgezic.
036    Fără pigmenţi, pielea noastră ar fi excesiv de albă. Însă vasele sanguine de la suprafaţa pielii adaugă un strop de roşu. Pigmentul galben şi melanina sepia sunt create, la rândul lor, de razele UV. Aceste patru nuanţe sunt amestecate pentru a da naştere culorilor de piele pentru toate rasele.
037    Fătul visează aproape tot timpul. Cei care sunt născuţi prematur vor visa mai mult la maturitate.
038    Femeia clipeşte de 2 ori mai des ca bărbatul.
039    Femeia secolului 17 dădea naştere în medie la 13 copii.
040    Femeile care citesc romane de dragoste fac sex de două ori mai des decât cele care nu acceptă acest tip de literatură.
041    Femurul este mai tare decât betonul.
042    Fiecare limbă este unică în felul ei.
043    Greutatea corpului omenesc este de 50 de ori mai mare decât cea a creierului.
044    Gura noastră produce aproximativ 250 g de salivă zilnic.
045    Homosexualitatea a fost considerată boală psihică până în anul 1973.
046    În anul 3.000 I.Hr., egiptencele credeau că venele dilatate erau drăguţe, drept pentru care le scoteau în evidenţă colorându-le cu vopsea albastră.
047    În corpul uman există suficient fosfor pentru a crea 250 de chibrituri.
048    În corpul uman sunt mai mult de 1200 de km de vase de sânge.
049    În momentul primei respiraţii un nou născut trebuie să inspire cam de cincizeci de ori mai puternic decât un adult.
050    În primul său an de viaţă, un nou născut fură din perioada de somn a părinţilor între 400 şi 750 de ore de somn.
051    În procesul comunicării, 55% îi revine fiziologiei (limbajul corpului), 37% vocii (ritm şi ton), şi numai 8% cuvintelor purtătoare de informaţie.
052    În timpul primei luni de sarcină fătul are o lungime de câţiva milimetri.
053    În timpul unui orgasm obişnuit consumi 112 calorii, iar un orgasm mimat consumă 315 calorii.
054    În ureche există aproximativ 4000 de glande generatoare de ceară.
055    Înălţimea omului variază în timpul zilei. Dimineaţa suntem cu un cm mai înalţi decât seara. Acest lucru se întamplă deoarece discurile intervertebrale se “tasează” atunci când stăm în picioare, datorită greutăţii propriului corp.
056    Inima bate de aproximativ 2.700.000.000 de ori de-a lungul vieţii.
057    Inima continuă să bată după ce este scoasă din corp. Chiar dacă este taiată în bucăţi, muşchii inimii vor continua să bată.
058    Inima femeii bate mai repede decât cea a bărbatului.
059    Inima pompează mai mult de 6 litri de sânge pe minut, adică 10 000 de litri de sânge pe zi.
060    Intestinul gros are zece metri lungime.
061    Într-o oră de sex consumi 360 de calorii.
062    Îţi foloseşti aproximativ 200 de muşchi când faci un pas mergând.
063    La aproximativ fiecare şapte ani, corpul dumneavoastra înlocuieşte echivalentul a aproximativ un nou schelet.
064    Lungimea medie a penisului este de 3 ori lungimea degetului mare de la mână.
065    Mai mult de jumătate din cele 206 oase ale corpului omenesc se găsesc în mâini şi picioare.
066    Mai mult de jumatate din greutatea pe care o are copilul la naştere este câşigată în timpul ultimelor 6-8 săptămâni de sarcină.
067    Mai mult de un miliard de bacterii sunt pe fiecare labă a piciorului.
068    Majoritatea bărbaţilor petrec 3.300 ore din viaţă pentru a se bărbieri. Dacă nu ar fi bărbierită, barba ar putea ajunge la 9 metri într-o viaţă de om.
069    Mâna are 27 de oase.
070    Mâncarea ajunge în aproximativ 7 secunde din gura în stomac.
071    Mandibula este cel mai dur os din organism.
072    Matematicianul John von Neumann a calculat că mintea umană poate inmagazina 280 de catralioane de biţi de memorie.
073    Media duratei unui vis profund la om este de 2-3 secunde.
074    Media înălţimii la femei este cu aproximativ 10 cm mai mică decât media înălţimii la bărbaţi.
075    Mozart îşi scria întreaga operă muzicală în minte, auzind şi perfecţionând fiecare notă în parte, şi abia apoi o aşternea pe hârtie.
076    Muşchiul ochiului este cel mai rapid din organism. El se contractă în mai puţin de o sutime de secundă.
077    Ne schimbăm poziţia de 30-40 de ori pe noapte. Nevoile medii de somn sunt de 14-22 ore pe zi la un copil până la o lună, 13-15 ore la unul spre 1 an, 10-12 ore până la 6 ani, 9 ore la 12 ani şi 7 ore şi jumătate la un om adult.
078    Nu se poate strănuta cu ochii deschişi.
079    Omul are aproximativ 76 000 de fire de păr pe cap.
080    Numarul de neuroni din creierul uman este astronomic, aceste ajunge la 100 de miliarde de celule nervoase.
081    O persoană din 2 miliarde va trăi până la varsta de 116 ani sau mai mult.
082    O persoană obişnuită foloseşte baia de 6 ori pe zi.
083    O persoană obişnuită respiră cam 74 de milioane de litri de aer de-a lungul vieţii.
084    O persoană poate trăi fără mâncare până la o lună, dar fără apă numai o săptămână.
085    O persoană râde în medie de circa 15 ori pe zi.
086    Oamenii sunt singurii care fac sex stând faţă în faţă.
087    Ochii pot distinge aproape opt milioane de nuanţe.
088    Ochii şi creierul construiesc culori din valuri de energie.
089    Organismul uman conţine aproximativ cinci litri de sânge.
090    Osul hioid, aflat deasupra laringelui, susţine muşchii limbii şi este singurul os din organism care nu atinge nici un alt os.
091    Părul uman creşte anual cu 40 cm , iar unghia cu 6 cm.
092    Pe un centimetru pătrat de piele se află aproximativ şase milioane de celule, 5000 de receptori, 15 glande sebacee, 200 fibre nociceptive (pentru durere), 10-25 receptori tactili şi corpusculi termosensibili, patru metri de fibre nervoase, un metru de vase sanguine, şi peste 100 de glande sudoripare.
093    Pentru a desfăşura “procesul gândirii” creierul are nevoie de mari cantităţi de energie. De aceea este posibil ca după un intens proces de gândire să resimţiţi aceeaşi oboseală ca şi în cazul muncii fizice.
094    Pentru atenţia acordată jocurilor video se consumă tot atâtea calorii cât pentru mersul pe jos cu 3,2 km/h.
095    Persoanele dreptace trăiesc, în medie, cu nouă ani mai mult decat cei stângaci.
096    Peste 70% din bolile existente în lume se transmit prin secreţiile din nasul şi gâtul omului.
097    Piciorul are 26 de oase.
098    Piciorul unui bărbat mediu, elimină aproximativ 250 g de transpiraţie zilnic.
099    Piciorul unui om conţine 250.000 glande sudoripare (transpiraţie).
100    Pielea cântăreşte în medie cam de 2 ori cât creierul aceleiaşi persoane.
101    Plămânul drept primeşte mai mult aer decât cel stâng.
102    Precum amprentele şi fulgii de zăpadă, buzele nu lasă urme identice.
103    Puse cap la cap venele, arterele şi capilarele unui adult ar ajunge pentru înconjurul Pământului de aproape patru ori.
104    Sărutul vindecă. Cercetările au arătat că sarutul îmbunătăţeşte aspectul pielii, ajută circulaţia, previne cariile şi alină durerile de cap.
105    Secretăm circa un litru de salivă pe zi şi înghiţim în medie de două ori pe minut.
106    Stomacul trebuie să-şi refacă membrana mucoasă de protecţie la fiecare 3 zile pentru a evita autodigerarea cauzată de proprii acizi.
107    Sunt necesare aproximativ 200.000 de încruntări pentru apariţia unui rid permanent deasupra sprâncenelor.
108    Toţi bebeluşii se nasc cu ochii albaştri. După câteva ore de la naştere, culoarea se poate schimba. Majoritatea oamenilor ajung până la urmă să aibă ochi de altă culoare.
109    Un bărbat obişnuit mănâncă în jur de 50 de tone de alimente de-a lungul vieţii pentru a menţine o greutate de 80 de kg.
110    Un creier uman generează mai multe impulsuri electrice într-o zi decât toate telefoanele din lume.
111    Un fir de păr poate suporta o greutate de 3Kg.
112    Un om face într-un an aproximativ 2,5 milioane de paşi.
113    Un om normal, va elimina aproximativ 41.640 litri de urină.
114    Un simplu sărut pune în mişcare doi muşchi, un sărut pasional solicită toţi cei 34 de muşchi ai feţei.
115    Un strănut iese din gură cu o viteză de peste 965 km/h.
116    Unghia de la degetul mare creşte cel mai încet iar cea de la degetul mijlociu cel mai repede
117    Urechile pot distinge peste 300 000 de tonalităţi.
118    Zilnic, avem în jur de 70 000 de gânduri.
119    70% din căldura corpului se pierde prin cutia craniană.
120    70% din corpul omenesc este format din apă. La naştere, 80% din greutatea totată a unui nou născut reprezintă 80% apă.
andyszekely.ro