vineri, 3 ianuarie 2014

100 de curiozități despre lumea în care trăim

Unele dintre statisticile de mai jos vi se vor părea amuzante în timp ce altele sunt cât se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, însă, să ne arate cât de puține lucruri cunoaștem despre lumea care ne înconjoară. Demersul nostru include statistici din absolut toate domeniile de interes, de la date geografice și zoologice până la cele politice și militare… un melanj de informații mai mult sau mai puțin inedite care să vă descrețească frunțile și care să vă permită câteva momente de reflecție…
1. Furnicile nu dorm niciodată. Cu toate acestea, în zorii zilei, furnicile se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorți.
2. Aproximativ 90% din populația întregii planete locuiește în emisfera nordică.
3. Cimpanzeii și coțofenele sunt singurele animale care își pot recunoaște imaginea într-o oglindă.
4. Barajul Hoover din SUA a fost proiectat ca să reziste pentru cel puțin 2.000 de ani. Cimentul folosit la ridicarea impresionantei construcții nu se va întări complet decât peste 500 de ani.
5. În ciuda aparențelor, două treimi din suprafața întregului continent african se află în emisfera nordică.
6. Daca ții un caras auriu într-o încăpere lipsită de lumină, acesta va deveni, în cele din urmă, alb.
7. Irlanda este singura țară europeană în care nu există șerpi.
8. În provincia Alberta din Canada au fost uciși absolut toți șoarecii. În prezent, este singura provincie din lume în care nu există asemenea rozătoare.
9. Ochiul unui struț este mai mare decât creierul acestei păsări.
10. Pentru fiecare om de pe Terra există circa 200 de milioane de insecte. Numai termitele ne depășesc într-un raport de 10 la 1.
11. Balena albastră este animalul care produce cele mai puternice sunete (până la 188 de decibeli). Un astfel de sunet poate fi receptat prin apă la o distanță de până la 850 de kilometri.
12. Te-ai gândit câtă benzină ți-ar trebui ca să poți înconjura planeta cu propriul automobil? Ei bine, în rezervorul unui avion Boeing poate încăpea suficient combustibil încât să poți face acest lucru de patru ori.
13. Știți care sunt cei mai mari consumatori de Coca-Cola din lume? Dacă ați răspuns islandezii, ați dat răspunsul corect…
14. Știți care este apetitul unui furnicar sud-american? Ei bine, acesta poate îngera pâna la 30.000 de furnici… pe zi.
15. Cei mai tineri părinți din istorie (doi copii cu vârste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.
16. Vreți să știți care este regiunea cu cea mai scăzută criminalitate? Încercați Quebec, Canada. Rata criminalității în această zonă este similară cu cea înregistrată într-un parc Disney World, aproape 0.
17. Se estimează că în lume există circa 1 miliard de vite. 200 de milioane dintre ele trăiesc numai în India, acolo unde sunt considerate animale sfinte.
18. În urmă cu 5 ani, 60% dintre cumpărătorii din supermarketurile lumii plăteau cu bani gheață. Astăzi, procentul este de doar 50%. Se estimează că în anul 2011, doar 39% dintre cumpărători vor mai plăti cu bani gheață în detrimentul cardurilor.
19. Pe suprafața unui corp uman trăiesc mai multe vietăți decât oameni pe întreaga planetă.
20. Bufnițele sunt singurele pasări care pot distinge culoarea albastră.
21. Mamiferele sunt singurele specii vii care prezintă lobi ai urechilor.
22. Prefixul telefonic pentru Antarctica este 672.
23. Deși nu pare, Chicago este mult mai aproape de Moscova decat este de Rio de Janeiro.
24. Lungimea unui elefant este egală, aproximativ, cu lungimea limbii unei balene albastre. De asemenea, limba unei balene este mai grea decât un elefant adult.
25. Limba unui crocodil este imobilă. Ea este atașată de cerul gurii acestui animal.
26. Un om uita, în medie, circa 80% din tot ceea ce a învățat într-o zi.
27. Durata care îi ia unui fulg de zăpadă ca să ajungă de la nori până pe suprafața pamântului? Cel puțin o oră…
28. Cei mai mari iubitori ai cărnii de porc sunt danezii. În Danemarca există de două ori mai mulți porci decât întreaga populație umană a acestei țări.
29. Girafa este singurul animal care își poate introduce limba în ureche. Limba unei girafe adulte măsoară peste 50 de centimetri.
30. Biblioteca Universității din Indiana, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cărților care vor fi depozitate în uriașa clădire.
31. Cele mai numeroase vietăți de pe Terra sunt artropodele. Ca un exemplu, până în prezent au fost descoperite circa 70.000 de mii de specii… de păianjeni.
32. De peste 4.000 de ani, nicio specie animală nu a mai fost domesticită.
33. În prezent, pentru prima dată în istoria planetei, numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani îl depășește pe cel al copiilor cu vârsta sub 5 ani.
34. Credeți că România este o țară săracă? Gândiți-vă că una din cinci persoane de pe Terra trăiește cu mai puțin de 1$ pe zi.
35. În Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casă să poarte centura de siguranță în mașină.
36. O singură vacă poate produce într-un an mai mult lapte decât poate consuma un singur om… circa 200.000 de pahare pline cu lapte.
37. Plajele de nudiști pot fi periculoase pentru navele care circulă în apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a răsturnat pe țărmul texan al Golfului Mexic după ce toți pasagerii s-au îngrămădit pe aceeași parte a navei pentru a vedea nudiștii de pe o plajă din apropiere.
38. Știți câte emailuri se trimit zilnic în toată lumea? Peste 35 de miliarde…
39. Pentru fiecare tonă de pește prinsă în oceanele lumii, oamenii aruncă trei tone de gunoi în aceleași ape.
40. Cea mai mare caracatiță descoperită vreodată cântărea 4 tone. A fost vânată în anul 1878, în nordul Oceanului Atlantic.
41. Cea mai mare meduză observată vreodată avea un diametru de 2,3 metri. Tentaculele sale se întindeau până la 36 de metri.
42. În statul american, Dakota de Nord, nu s-a înregistrat niciodată un cutremur.
43. Hawaii se apropie de Japonia cu aproximativ 10 centimetri în fiecare an.
44. Rechinii sunt singurele animale despre care se știe că nu se pot îmbolnăvi de cancer.
45. La Paz, Bolivia, este orașul cel mai sigur din punct de vedere al prevenirii incendiilor. Dată fiind altitudinea ridicată la care se află (peste 3.000 de metri), cantitatea de oxigen din aer de abia poate susține un foc.
46. Tot în La Paz, temperatura medie este de doar 10 grade Celsius. Și cu toate acestea, niciodată nu s-a înregistrat o temperatură de 0 grade. Situația este identică și în Punta Arenas, Chile sau Stanley, Insulele Falkland.
47. Absolut toți creveții se nasc masculi. Unii dintre ei devin femele la maturitate.
48. Dacă vreți să fiți în siguranță în fața unor nisipuri mișcătoare, întotdeauna să călăriți un catâr. Dacă măgarii sau caii se scufundă în nisipurile mișcătoare, un catâr nu o va face niciodată.
49. Chiar și astăzi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
50. Numai marea piramidă a lui Keops conține suficientă piatră încât să poată fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator.
51. Cel mai mare șarpe veninos din lume este Cobra Regală. Aceasta poate atinge lungimi de până la 5,5 metri.
52. O găină poate depune, în medie, până la 19 ouă pe an.
53. Cel mai mare restaurant McDonalds se află în… Beijing, China. Acesta se întinde pe o suprafață de 2,6 kilometri pătrați și are nu mai puțin de 29 de case de marcat.
54. Vreți să știți în ce țară se acordă cele mai lungi concedii? Ei bine, în Franța statul asigură angajaților 5 săptămâni de concediu pe an. Cei mai mulți francezi primesc, însă, doua luni de concediu anual.
55. Un cal adult poate consuma într-un an o cantitate de hrană ce depășește de 7 ori propria sa greutate.
56. Știți care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planetă? Răspunsul corect este… chinezii. 41% dintre chinezi mănâncă, cel puțin o dată pe săptămână la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.
57. În rândul elefanților africani, atât masculii, cât și femelele, posedă fildeși, în vreme ce la elefanții asiatici doar masculii se pot lăuda cu fildeși.
58. Există mai mulți oameni care învață limba engleză în China decât cei care o vorbesc oficial în Statele Unite (peste 300 de milioane).
59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atât de subțiri încât niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.
60. Cea mai spectaculoasă evoluție a prețurilor pe piața imobiliară s-a înregistrat în Irak. Dacă înaintea războiului o casă din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astăzi prețul a urcat până la 150.000 de dolari.
61. Numai în SUA există aproximativ 7.000 de tigri ținuți ca animale de casă.
62. În anul 2004, un studiu arată ca una din șase fetițe intră în perioadă de pubertate la vârsta de 8 ani. În urmă cu un secol, doar o fetiță din 100 atingea pubertatea la aceeași vârstă.
63. Până în prezent, Congresul american a alocat o sumă de 152.600.000.000 de dolari pentru războiul din Irak. Suma ar fi fost suficientă pentru a ridica 17.500 de școli.
64. Media zilnică a produselor care sunt oferite spre vânzare pe Ebay este de 18 milioane.
65. Doar 5% din suprafața acoperită de oceane pe Terra a fost cartografiată atât de detaliat pe cât a fost suprafața planetei Marte.
66. Vă gândiți să jucați la loterie? Atunci ar trebui să știți că există mult mai multe șanse să muriți în drum spre o reprezentantață a loteriei decât să câștigați marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.
67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel încât să fie considerat “kusher”.
68. Dacă vorbiți la telefonul mobil timp de o oră, numărul bacteriilor din urechea voastră va crește de cel puțin 700 de ori.
69. Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanța parcursă de frații Wright în primul lor zbor.

70. Circa 12 copii sunt oferiți zilnic, în maternități, altor mame decât cele naturale. Această statistică include toate țările lumii.
71. O femelă de dihor poate muri dacă, odată intrată în călduri, nu își va găsi un partener mascul.
72. Absolut toți copiii se nasc fără rotule. Ele se formează complet în intervalul de vârstă de 2-6 ani.
73. O persoană are în medie 1.460 de vise în fiecare an.
74. Un om, consumă, în medie, de-a lungul vieții, o cantitate de hrană egală cu greutatea a șase elefanți maturi.
75. În spațiu, astronauții nu pot plânge. În lipsa gravitației, lacrimile nu pot curge (nici flatulența nu este posibilă în stare de imponderabilitate).
76. Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pământul în fiecare minut.
77. În Bangladesh există o lege care permite autorităților să aresteze elevii cu vârste mai mari de 15 ani care copiază la examene.
78. Cel mai întâlnit nume bărbătesc de pe planetă este Mohammed.
79. Până în anul 1796, în SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astăzi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.
80. Ați considerat vreodată că proiectul românesc “laptele și cornul” are prea multe hibe? Într-o școală din Virginia, SUA, elevii cu vârste între 7 și 10 ani au fost serviți, în cadrul unui proiect asemănător, cu cockteiluri margaritas. În urma scandalului de proporții care s-a iscat, a reieșit că distribuitorii produselor confundaseră limonada cu celebrele cockteiluri.
81. În Anglia este interzis prin lege ca vânzătoarele din magazine să își servească topless clienții. Excepție fac doar magazinele de pești exotici din Liverpool.
82. Doar o singură persoană din 2 miliarde va atinge vârsta de 116 ani.
83. Februarie 1865 este singura lună din istorie în care nu a fost înregistrată lună plină.
84. În fiecare an, mai mulți oameni sunt uciși de măgari decât în accidente aviatice.
85. Numele original al Băncii Americii a fost Banca Italiei.
86. Cea mai mare piață de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Prețul unei astfel de mașini poate urca până la 200.000 de dolari, mai mult decât câștigă majoritatea cetățenilor chinezi într-o viață.
87. În fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol și ulei sunt deversate în rauri și fluvii până în oceane. Cantitatea o depășește pe cea pierdută de petrolierul Exxon Valdez în anul 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se referă numai la Statele Unite ale Americii.
88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, câștigă anual din reclamele pentru compania Nike mai mult decât toți muncitorii din fabricile Nike, luați la un loc, din Malaezia.
89. Cele mai mari nave transoceanice plătesc câte 250.000 de dolari de fiecare dată când străbat Canalul Panama. Trebuie spus că o treime din economia acestui stat este susținută de acest canal.
90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai puțin de 3.100.000 de piese diferite.
91. Durerea are și ea o unitate de măsură. Aceasta se numește “dol” iar instrumentul menit să măsoare durerea se numește dolorimetru.
92. Se estimeaza că în Rusia există mai multe bancnote de 100 de dolari decât pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
93. V-ați întrebat ce a fost mai întâi, oul sau găina? Biblia a răspuns deja la această întrebare. Conform Genezei 1:20-22, găina a apărut înaintea oului.
94. În absolut toate țările lumii, indiferent de cultură, religie sau zonă geografică, soldații execută salutul numai cu mâna dreaptă.
95. Într-un studiu cu privire la relațiile interfamiliale, 80% dintre bărbații căsătoriți au declarat că și-ar lega destinele de aceeași femeie dacă ar putea da timpul înapoi. Doar 50% dintre femei au declarat același lucru.
96. 90% dintre speciile de păsări sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleași preferințe.
97. De fiecare dată când linge un timbru, un om consumă 1/10 dintr-o calorie.
98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se află numai în picioare.
99. În urmă cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor antici nu trăiau mai mult de 30 de ani.
100. Unghiile de la degetele mâinilor unui om cresc de patru ori mai repede decât cele de la picioare.
Cules de pe http://www.descopera.ro/ (Autor: Adrian Nicolae)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu