marți, 29 martie 2011

Radiatii solare. Gaura din stratul de ozon ajunge deasupra Romaniei



Pericol de radiatii saptamanile urmatoare. Atentionarea vine de la specialistii Centrului European de Meteorologie, care anunta ca nivelul radiatiilor solare va fi in crestere din cauza subtierii rapide a stratului de ozon.

Subtierea rapida a stratului de ozon din zona arctica a fost detectata prima data de o retea internationala de peste 30 de sonde raspandite in regiunea Polului Nord.

Cele mai recente masuratori si previziuni ale Centrului European pentru Mediu arata ca gaura din ozon va ajunge deasupra Europei, in Scandinavia si in partea de est.

Datele la care vom fi, practic, descoperiti in fata radiatiilor solare sunt 30 martie si 31 martie (miercuri si joi), au anuntat initial cercetatorii germani. Contactat de Stirile ProTV, Markus Rex, cercetator la Institutul de Cercetari Polare a declarat ca prognoza anterioara a fost facuta pe 14 martie si ca de atunci lucrurile s-au modificat un pic. Asta inseamna ca stratul de ozon rarefiat va traversa tara noastra saptamanile urmatoare.

Pozitia gaurii de ozon, pe 31 martie

"Pierderea ozonului se agraveaza pe zi ce trece. Probabil ca gaura aceasta nu va putea fi atenuata in urmatoarele 10-14 zile," e de parere Markus Rex, un om de stiinta de la Institutul pentru Cercetari Polare, cel care monitorizeaza miscarea acestei gauri.

Cercetatorul a declarat pentru EurActiv.com ca "gaura din stratul de ozon este fara indoiala cea mai mare de pana acum".

Ce este stratul de ozon

Pamantul este inconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtreaza aproximativ doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Daca toate razele acestea ar ajunge pe Pamant, viata de pe planeta ar fi cu totul altfel.

Practic, este vorba de aer ozonat si nu de ozon pur, avand un numar mai mare de molecule de ozon (O3) in compozitie decat aerul obisnuit (care contine mai ales azot si oxigen).

Stratul de ozon

"Oamenii ar trebui sa fie vigilenti in conditiile subtierii stratului de ozon," a declarat Gier Braathen, unul dintre sefii Organizatiei Meteorologice Mondiale.

"Te poti proteja prin informare, prin faptul ca poti purta o palarie cu boruri largi si prin folosirea unor creme cu protectie UV. Este important sa nu stam prea multe ore in aer liber", a mai spus el.

Radiatiile ultraviolete

Specialistii romani de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca fenomentul subtierii stratului de ozon este unul care tine de mai multi factori, dar ca nu este periculos pentru populatie.


Uite cum arata cea mai sigura centrala nucleara din lume

Cosmarul din Japonia pare unul fara de sfarsit. In exteriorul centralei avariate de la Fukushima au fost descoperite urme de plutoniu, iar apa puternic radioactiva se scurge in afara constructiilor de beton in care se afla reactoarele.

  • Citeste despre:
  • Fukushima
  • centrale nucleare

Iata ce i-a facut atat pe oamenii obisnuiti, cat si pe specialistii in energie nucleara, sa-si puna intrebari privind viitorul industriei.

Agentia pentru Energie Atomica de la Viena va aduna experti si reprezentanti din 150 de tari pentru a analiza siguranta reactoarelor de pretutindeni. Chiar si a celor de ultima generatie, care se pretind "indestructibile".

La 8.000 de km distanta de Fukushima, intr-un oras din sud-vestul Finlandei, inginerii construiesc un reactor nuclear de ultima generatie, botezat "reactorul european cu apa presurizata". Este primul de acest gen din lume, are 1600 de megawati si va fi operational in 2013.

Specialistii din Olkiluoto insista ca un dezastru asemenator celui din Japonia nu s-ar putea produce niciodata in Finlanda, datorita tehnologiei inovatoare.

Reactorul are pereti atat de grosi, incat si daca un avion s-ar prabusi deasupra tot n-ar pati nimic. In plus, componentele au fost create astfel incat sa tolereze temperaturile nordice extreme.

Planul centralei nucleare de la Olkiluoto

Ridicata la 200 de metri distanta de Marea Baltica, centrala de la Olkiluoto este inaltata, astfel incat sa reziste celor mai violente furturni. Cei 6000 de oameni care locuiesc in apropiere nu sunt deloc ingrijorati din cauza reactorului.

"Promotor al unei renasteri nucleare", reactorul a fost dezvoltat de industria franceza ca fiind mai sigur, mai fiabil si mai ieftin decat cele construite pana acum. Cu toate acestea, proiectul nu este chiar un succes. Lucrarile au inceput in 2005 si au intarziat 4 ani din cauza unor probleme tehnice si a depasirii bugetului.

Intre timp, japonezii incearca sa tina situatia de la Fukushima sub control.

Agentia pentru Energie Atomica de la Viena a anuntat ca pana in iunie va fi organizata o conferinta pentru a examina procedurile de siguranta de la centralele nucleare din intreaga lume. Vor participa, pe langa experti in domeniul nuclear, si reprezentantii din 150 de tari.

Sursa fotografiilor: TVO

  • centrala
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto
  • Planul centralei nucleare de la Olkiluoto
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 11
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 9
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 8
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 7
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 6
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 5
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 4
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 3
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 2
  • Centrala nucleara de la Olkiluoto - 1
  • Santierul de la Olkiluoto
andyszekely.ro