luni, 7 martie 2016

idee de Generator Eolian 2016 - on grid

Informatie noua: vietnamezul-american zice ca dupa 10ani, deabia acum si-a dat seama cum se poate face mai usor si mi-a dat doua poze noi (textul trebuie sa il traduc). Defapt zice ca pentru fiecare faza trebuie un condensator in serie (de calculat in functie de motor) cu o punte redresoare normala. Iar valoarea condensatorul (in micro Farad), va da puterea produs
Informatie initiala:
Donez (pentru ca, cred in ea, teoretic trebuie sa mearga) idee de generator eolian on-grid (produce 380V trifazic, sau 220V monofazic si se conecteaza direct la retea), fara baterii, invertoare etc.

Nu este ideea mea originala; totul a pornit de la acest articol (nu pot pune link aici; cautati dupa "Electronic approaches to direct drive an induction generator; without mechanical gearbox", articol care spune ca exista o metoda simpla de a transforma orice motor asincron (de tipul celor folosite la hidrofor, polizor de banc, masina de tuns iarba etc.) intr-un generator electric care produce direct in retea, si, atentie: produce doar la 1% din turatia sincrona.
Adica, un motor de hidrofor ce are turatia sincrona la 1200rpm, va genera/injecta curent in retea incepand cu 12RPM.

Am cautat si gastit autorul articolului (un vietnamez ce locuieste in SUA), analizat ideea impreuna, schimbat impresii si intr-un final solutia simpla gasita de el este urmatoarea: vezi poza (originala primita de la el).

Atentie, am verificat impreuna cu el si cele 3 componente sunt punti redresoare trifazice (chiar daca simbolurile nu sunt desenate corect).

Autorul confirma ca asta este solutia finala gasita de el, functioneaza 100%, cu conditia sa fie rebobinat motorul pentru 1800V, adica de 5x numarul de spire (bineinteles ca trebuie rebobinat cu aproximativ 5x sarma mai subtire).
Tot el spune ca daca motorul este de 1kw, rebobinat va fi un motor de 1000/5=200W, iar ca generator va ramane tot de 1kw.

Nu am incercat ideea inca, dar poate o incearca cineva pana sa gasesc eu o solutie electronica a problemei (sa nu mai trebuiasca rebobinat motorul) sau sa ma incumet sa dau un motor la rebobinat.

Cine implementeaza ideea, trebuie sa aiba grija la contor:
- daca este mecanic si se invarte invers doar discul, nu si cifrele, este fericit
- restul trebuie sa gasesca metode pentru a consuma surplusul (am si eu un astfel de produs/prototip).

Si daca tot ti-a reusit, noi toti ceilalti te rugam sa impartasesti entuziasmul aici 



Donez idee de Generator Eolian - on grid Timisoara - imagine 2
Donez idee de Generator Eolian - on grid Timisoara - imagine 3
Donez idee de Generator Eolian - on grid Timisoara - imagine 4
andyszekely.ro