arca lui Noe

Relicvele, adica niste bucati de lemn au fost gasite ingropate intr-o zona situata la 4.000 de metri altitudine. Ca sa se convinga de autenticitatea lor, exploratorii au testat bucatile despre care spun ca sunt parte din Arca lui Noe, cu carbon 14.

In urma analizelor de laborator s-a constatat ca vechimea lor este 4.800 de ani, ceea ce inseamna ca dateaza cam din aceeasi perioada cand ar fi avut loc evenimentele relatate in Biblie.

Despre Muntele Ararat s-a crezut mereu ca ar fi locul unde imensa nava si-ar fi gasit sfarsitul, iar credinciosii si literatii au sperat intotdeauna ca acolo sa se descopere dovezi ca povestirile biblice sunt adevarate.

"Nu suntem siguri 100% ca este vorba despre arca, insa suntem siguri 99,9%", a declarat Yeung Wing-cheung, regizor de filme documentare chinez originar din Hong Kong si membru al echipei de exploratori numita Noah's Ark Ministries International.

Ahmet Ertugrul, conducatorul echipei de cercetare, a fost primul care a aflat despre locul in care a fost gasita structura din lemn. Potrivit acestuia, in iunie 2008, o cunostinta i-a spus ca in zona s-ar afla un loc secret in care ar sta ascunse printre roci vulcanice si gheata, mai multe bucati din Arca lui Noe. Dupa ce s-a convins cu ochii lui ca s-ar putea ca amicul sau sa aiba dreptate, Ertugrul a chemat echipa de cercetatori. Dupa doi ani de sapaturi, arheologii au facut descoperirea.

De-a lungul timpului, au fost mai multe descoperiri legate de Arca lui Noe, cea mai importanta fiind cea a arhelogolui Ron Wyatt, din 1987. Atunci, Guvernul Turciei a declarat zona respectiva Parc National.

Si totusi, exploratorii de acum sustin ca actuala lor descoperire este mai aproape de adevar si ca sunt sanse mult mai mari ca bucatile din lemn chiar sa fie parte din Arca lui Noe. In acest sens, ei au apelat chiar si la un expert olandez, cunoscut pentru cercetarile sale legate de potopul biblic. Astfel, olandezul Gerrit Aalten a declarat ca “exista dovezi de netagaduit ca structura gasita pe Muntele Ararat, in estul Turciei este parte din legendara Arca a lui Noe”.

Exploratorii spun ca structura arcei descoperita acum implica mai multe compartimente, unele separate prin grinzi de lemn, despre care se presupune ca gazduiau animalele. Mai mult decat atat, echipa de arheologi a exclus ideea potrivit careia zona in care au gasit relicvele ar fi fost locuita, pentru ca nu s-au descoperit in regiune dovezi ale prezentei umane.

Oficialitatile turce locale vor cere Guvernului de la Ankara sa solicite UNESCO sa acorde regiunii statutul de patrimoniu mondial, pentru ca situl arheologic sa fie protejat pe parcursul sapaturilor viitoare.

Povestea biblica spune ca Dumnezeu a hotarat sa trimita potopul asupra Pamantului dupa ce a realizat cata nedreptate se regaseste printre oamenii. Atunci, El i-a spus lui Noe sa contruiasca o arca si sa aduca pe ea cate o pereche – mascul si femela – din fiecare specie de animale.

In decursul istoriei, au fost lansate numeroase ipoteze in incercarea a gasi explicatii plauzibile in legatura cu potopul biblic. Una dintre ele, aparuta in anii ’90, ii are ca autori pe geologii William Ryan si Walter Pitman.

Potrivit acestora, potopul in sine ar fi avut loc inainte de momentele relatate in Bibile si ar fi fost local, nicidecum global.

Mai exact, Ryan si Pitman au mers pe ideea ca revarsarea Mediteranei in lacul care urma sa devina mai tarziu Marea Neagra a inspirat de fapt povestea potopului biblic.

Cei doi au cules mostre ale sedimentelor marine aflate in adancul Marii Negre si au demonstrat ca aceasta zona a fost candva tinut uscat. Ulterior, aici s-a format un lac cu apa dulce. Apele sale au devenit sarate prin revarsarea Mediteranei in el.