duminică, 23 ianuarie 2011

Un tsunami adevarat, sursa de inspiratie pentru legenda Atlantidei

Atlantida
Cercetatorii cred ca explozia vulcanica ce a distrus Atlantida a produs si un tsunami de proportii, care ar fi ajuns pana in Israelul zilelor noastre.
Insulele care formeaza arhipelagul Santorini, aflate la circa 200 de kilometri de coasta de sud-est a Greciei, sunt ramasitele unei singure insule stravechi, distruse de una dintre cele mai mari eruptii vulcanice consemnate in antichitate, candva intre 1630 si 1550 i.Chr.

Cercetatorii au presupus ca aceasta eruptie sta la baza legendei Atlantidei, despre care Platon a scris ca s-a scufundat in Ocean. Primul rezultat devastator al cutremurului ar fi fost formarea unui tsunami gigantic, dar efectele acestor dezastre au ramas un mister timp de cateva decenii.

Acum insa, s-au gasit dovezi care sugereaza ca valul seismic ar fi fost suficient de puternic incat sa parcurga aproximativ 1.000 de kilometri, atingand cele mai indepartate tarmuri ale Mediteranei: pe coasta Insulei Caesarea din Israel, oamenii de stiinta au descoperit un strat de aproximativ 30 de centimetri de sedimente aduse tocmai din Santorini.

Noile descoperiri i-ar putea ajuta pe cercetatori sa inteleaga si sa previna viitoare astfel de dezastre.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

andyszekely.ro