luni, 24 ianuarie 2011

DE GROAZA! Vampiri, varcolaci, elfi: cat e mit si cat e adevar?

Varcolac
De la trolii din folclorul scandinav si neastamparatii spiridusi irlandezi, la vampirii romani - toate aceste creaturi ne sunt familiare. Chiar si indienii nord-americani au legende de groaza. Insa cat este realitate, cat este mit?
LFII SI SPIRIDUSII
Spiridus

Daca refuzi sa le oferi mancare si adapost vei avea ghinion. Din fericire, elfii evita oamenii, traind ascunsi in paduri.

Chiar daca iti vine usor sa nu dai crezare intalnirilor de gradul trei cu astfel de creaturi, cateva descoperiri arheologice ar putea sa le dovedeasca existenta.

In 1932, cautatorul de aur Pedro Mountains a gasit intr-o pestera de granit din Wyoming, SUA, o mumie de numai 35 de centimetri. Avea nasul turtit, frunte ingusta si o gura mare, cu buze subtiri. Specialistii de la Universitatea Harvard au certificat-o ca autentica si au stablit ca trupul apartinea unui barbat in varsta de 65 de ani.

Initial, cercetatorii crezusera ca era a unui copil. Mumia a disparut in mod misterios si nu a mai fost gasita. Ciudat este si faptul ca indienii din zona au legende despre “oamenii-pitici”.

O descoperire cu totul si cu totul ciudata a fost facuta si in East Lancashire, Anglia. Acolo s-au gasit sute de unelte din piatra, in miniatura. Erau atat de mici, incat specialistii au avut nevoie de o lupa ca sa isi dea seama, dupa urmele gasite pe unelte, cu ce obiect au fost acestea sculptate. Niciul dintre obiecte nu poate fi folosit de un om normal. Asadar, sunt ele ornamentale sau apartin “oamenilor-pitici”?

Unelte asemanatoare au fost gasite in Egipt, Africa, Australia, Franta, Italia si India.

VAMPIRII

Vlad Tepes

Daca tu crezi ca povestile cu Dracula sunt pure inventii ale lui Bram Stoker, un grup de oameni de afaceri americani au vrut chiar sa-l dezgroape pe Vlad Tepes ca sa se convinga daca era sau nu vampir.

Studii recente au aratat ca vampirismul este, de fapt, o boala! Vorbim mai exact de o afectiune numita porfirie, caracterizata de lipsa de hemoglobina din sange. Din aceasta cauza, bolnavul devine foarte sensibil la lumina soarelui. De asemenea, gingiile se retrag, facand dintii sa para foarte lungi. Usturoiul le agraveaza conditia medicala. Semne clasice ca bolnavii ar fi “vampiri”!

In speranta de a-i vindeca, doctorii din Evul Mediu le recomandau pacientilor sa bea mult sange. Iti suna cunoscut?

David Dolphin, profesor la Universitatea British Columbia, este convins ca legendele cu vampiri au la baza bolnavi de porfirie. Dolphin este aproape sigur ca si Contele Dracula suferea de fapt de porfirie si a contractat centrul de cercetare scotian de la Roslin, unde a fost clonata oaia Dolly, ca sa se intereseze daca il pot clona si pe … Vlad Tepes!!! Sansele ca acest lucru sa se intample sunt totusi minime.

VARCOLACII

Varcolac

Legendele despre oameni-lupi dainuie inca de pe vremea Greciei antice, cand zeul Lykaon a fost transformat in lup de Zeus, dandu-i sa manance carne de om. De atunci, legenda s-a raspandit peste tot in lume.

In Evul Mediu, atacurile dese ale lupilor asupra oamenilor au facut numai sa puna paie pe foc, alimentand povestile supranaturale. In plus, mai existau si povestile scandinavilor despre “Beserkers” (“cei care se imbracau in piele de urs”) si despre “Ulfheobar” (“cei care se imbracau in piele de lup”). Erau luptatori care, pesemne, primeau caracteristicile animalului a carui piele o purtau, fiind posedati de o ferocitate sora cu nebunia.

Primul om care a declarat in mod oficial ca ar fi varcolac este germanul Stubbe Peeter care, in 1589, a omorat si a mancat 25 de oameni, inclusiv pe propriul fiu. Barbatul a insistat ca este om-lup si ca ar fi semnat cu sange un pact cu Satana.

Totusi, exista si o manifestare medicala, licantropia, caracterizata prin convingerea bolnavului ca este lup.

Tu ce crezi? Sunt simple legende sau crezi ca aceste creaturi exista si in realitate? Ai vazut vreodata una?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

andyszekely.ro