luni, 1 august 2011

In adancimile Pamantului. Pestera al carei capat inca nu a fost gasit.

pestera

Hang Son Dong da numele celui mai mare pasaj subteran, al carui capat inca nu a fost gasit. Speologii, inca uimiti de frumusetea locului, se aventureaza in expeditii periculoase pentru a da de capat acestui lant de pesteri.

Descoperit de englezi in 2009, despre pasajul din Parcul National vietnamez Phong Nha-Ke Bang se credea ca avea o lungime medie de 150 de metri si o inaltime de 300 de metri.

Insa expeditii, facute in perioada imediat urmatoare descoperirii pesterilor, au scos la iveala detalii uluitoare: adancimi si "camere" ale pasajului subteran aveau sa fie prezentate lumii.

Pestera Hang Son Doong are o lungime de aproape 5 kilometri, iar inaltimea ametitoare poate echivala cu 25 de autobuze supraetajate, asezate in coloana

Fotograful german Carsten Peter a realizat fotografii spectaculoase cu minunea din adancuri, cand a participat la o expeditie germano-britanica in 2010.

pestera

pestera

Scopul expeditiei era sa realizeze o cartografiere completa a zonei, insa, in ciuda saptamanilor de pregatire, Carsten a declarat: "Am descoperit camere si locuri pe care nu le mai vazuse nimeni pana in acel moment, lungimea pesterilor este surprinzatoare, insa sunt convins ca inca nu am gasit tot, ca nu am dat de capat. Aceasta pestera este unica, desi am vazut sute de pesteri in cei 35 de ani de cariera. E un peisaj care iti taie respiratia: sa vezi un hau care te duce in adancuri, chiar in mijlocul unei paduri".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

andyszekely.ro