luni, 1 august 2011

Americanii, englezii si francezii fac sapaturi pentru a ne descoperi istoria

Sarmizegetusa Regia

Se intampla in capitala Daciei Romane: Sarmizegetusa Ulpia, unde o echipa de arheologi romani isi desfasoara cercetarile cu ajutorul studentilor voluntari din Statele Unite, Anglia si Franta.

Coordonati de echipa de arheologi romani, voluntarii din strainatate au facut o descoperire unica: o fresca romana dintr-o fosta locuinta de demnitar care a trait in secolul al doilea.

Descoperirea, una de exceptie dupa cum spun arheologii, i-a onorat pe voluntarii straini, care pana la urma isi platesc singuri sederea in Romania.

Ministerul Culturii a alocat pentru aceste sapaturi 50.000 de lei, fonduri blocate deocamdata.

Ovidiu Tentea, arheolog la Muzeul National de Istorie al Romaniei, Bucuresti: "Banii de la Ministerul Culturii nu pot ajunge la noi in timp util vara pentru ca altcandva nu putem sa lucram. Din acest motiv nu putem angaja muncitori din sat si atunci voluntariat si expertiza studentilor se transforma in munca bruta"

Voluntarii mai au bani sa ramana la noi numai o saptamana. La finalul sederii lor vor organiza ziua portilor deschise in situl arheologic pentru ca turistii sa se bucure de descoperirea lor inainte ca fresca sa fie mutata intr-un muzeu. Dupa 6 august sapaturile vor fi oprite, daca nu sunt deblocate fondurile de la minister.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

andyszekely.ro