duminică, 2 ianuarie 2011

Prima eclipsă de soare din 2011, vizibilă marţi

Pe 4 ianuarie avem parte de prima eclipsă parţială de soare din anul ce tocmai a început, relatează AFP. Fenomenul este vizibil şi în România, anunţă astrologii.

Eclipsa va fi interesantă pentru Europa, pentru că în dimineaţa zilei de 4 ianuarie, Soarele va fi eclipsat în proporţie de 70-80%. De asemenea, eclipsa va fi una dintre cele mai mari eclipse de Soare care se produc în Romania în urmatorii 16 ani. O eclipsa de Soare cu magnitudine mai mare se va produce pe teritoriul României, abia pe 12 august 2026, potrivit astro-info.ro.

Eclipsa debutează în jurul orei 9.03 în sud-vestul ţării, iar în Bucureşti la ora 10.30.

Punctul maxim de vizibilitate este în Europa, în nordul Suediei la ora 8.50 GMT, dar şi în Africa de Nord, în Orientul Mijlociu şi în Asia Centrală.

Şi locuitorii din Cairo, Ierusalim, Istanbul şi Teheran vor putea de asemenea să observe eclipsa.

Patru eclipse de soare în 2011

Şi e abia începutul. Patru eclipse solare parţiale şi două eclipse totale de lună sunt aşteptate în 2011, o combinaţie rară care se produce de 6 ori în secolul XXI.

Ultima eclipsă totală de soare a avut loc pe 11 iulie 2010, în Pacificul de Sud. Iar următoarea va avea loc pe 13 noiembrie 2012 şi va traversa o parte a Australiei, Noii Zeelande, Pacificul de Sud şi America de Sud.

Un comentariu: