Astronomii au dat de urma celei mai mari si vechi rezerve de apa din Univers: este vorba despre un nor urias, format in urma cu 12 miliarde de ani, ce contine de 140.000 de miliarde de ori mai multa apa decat toate oceanele Pamantului la un loc.
Astronomii se uitau dupa un quasar - unul din cele mai luminoase si violente obiecte din cosmos - cand au descoperit o masa de vapori de apa, ce are cel putin de 140 de trilioane de ori mai multa apa decat oceanele lumii combinate.
Acest nor - ce inconjoara quasarul - este de 100.000 de ori mai mare decat Soarele. Pentru ca quasarul se afla la o distanta foarte mare, luminii lui i-a luat 12 miliarde de ani sa ajunga la Pamant.
Asadar, putem se poate observa pentru prima data cum arata apa care a aparut la 1,6 miliarde de ani de la formarea Universului.
Matt Bradford, cercetator al NASA a declarat ca "prezenta apei in Univers, prin aceasta descoperire, a fost confirmata cu 1 miliard de ani mai devreme decat se credea pana in prezent".
Quasariisunt alimentati de gauri negre enorme, care inghit gazul si praful din apropiere, iar apoi quasarii emit cantitati imense de energie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu