joi, 16 iunie 2011
Spectacol ceresc: Mii de români au urmărit eclipsa totală de lună
Foto: EPA
Noaptea trecută, românii au avut parte de un fenomen spectaculos.
O eclipsă totală de lună a fost vizibilă de pe teritoriul ţării noastre, începând cu ora 20:24. Fenomenul a durat peste cinci ore şi a fost vizibil de pe jumătate de glob pământesc.
Zeci de dâmboviţeni au mers la punctul de observaţie organizat de Membrii Societăţii Astronomice Române de Meteori. Şi la Galaţi, peste 1.000 de oameni au văzut eclipsa de lună la Observatorul Astronomic din localitate, unde se află cel mai mare telescop destinat publicului din România, anunţă realitatea.net. Bucureştenii nu au fost, însă, la fel de norocoşi. Norii strânşi deasupra Capitalei i-au împiedicat pe cei veniţi la observatrul astronomic să vadă spectacolul ceresc.
O altă eclipsă totală de lună va mai avea loc abia peste 4 ani.Această eclipsă face parte din seria Saros 130, fiind a 34-a eclipsă din cele 72 ale seriei. În această serie eclipsa din 15 iunie 2011 este cea de-a şasea eclipsă totală. Seria Saros 130 a început pe 10 iunie 1416 cu o eclipsă la nordul penumbrei terestre şi se va termina pe 26 iulie 2678 cu o eclipsă prin penumbra la sudul de umbrei Pământului. Seria Saros 130 de eclipse de Luna durează 1262.11 ani, potrivit astro-info.ro.
Desfăşurarea eclipsei
Eclipsa de Lună a debutat la ora 20:24, odată cu intrarea Lunii în penumbra Pământului, contactul Lunii cu penumbra având loc în zona estică a discului lunar. Fenomenul a început în România în jurul orei 21:00. La doar câteva minute după răsăritul lunii, a început eclipsa parţială - ora 21:22, contactul cu umbra terestră având loc tot în zona estică a discului lunar. Astrul nopţii s-a ridicat încet deasupra orizontului, în acelaşi timp cufundându-se tot mai mult în umbra Pământului.
La ora 22:22, Luna a pătruns în totalitate în umbra Pământului, începând astfel lunga eclipsă totală de 1 oră şi 40 de minute.
Eclipsa a avansat încet, dar sigur şi la ora 23:12, fenomenul a ajuns la maxim, Luna fiind cel mai aproape de axa conului de umbră terestru. În momentul maximului eclipsei, Luna a ajuns la altitudinea de 12°, iar crepusculul de seară este pe terminate.
Apoi, discul lunar şi-a continuat drumul său prin umbra Pământului, apropiindu-se încet de marginea estică a acesteia. În cele din urmă, la doar 3 minute după miezul nopţii (ora 0:02), Luna a început să părăseacă umbra terestră, eclipsa totală terminându-se. Luna a ieşit încet din umbra terestră, iar la ora 1:02 ia sfârşit şi eclipsa parţială. La ora 1:31 a trecut la meridian. După finalul eclipsei parţiale, în zona vestică a discului lunar s-a mai putut observa penumbra terestră timp de câteva zeci de minute. În jurul orei 1:30, eclipsa nu a mai fost observabilă, cu toate că Luna a continuat să iasă din penumbra Pământului până la ora 2:00, când întreg fenomenul s-a terminat.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)