Pericol de radiatii saptamanile urmatoare. Atentionarea vine de la specialistii Centrului European de Meteorologie, care anunta ca nivelul radiatiilor solare va fi in crestere din cauza subtierii rapide a stratului de ozon.
Subtierea rapida a stratului de ozon din zona arctica a fost detectata prima data de o retea internationala de peste 30 de sonde raspandite in regiunea Polului Nord.
Cele mai recente masuratori si previziuni ale Centrului European pentru Mediu arata ca gaura din ozon va ajunge deasupra Europei, in Scandinavia si in partea de est.
Datele la care vom fi, practic, descoperiti in fata radiatiilor solare sunt 30 martie si 31 martie (miercuri si joi), au anuntat initial cercetatorii germani. Contactat de Stirile ProTV, Markus Rex, cercetator la Institutul de Cercetari Polare a declarat ca prognoza anterioara a fost facuta pe 14 martie si ca de atunci lucrurile s-au modificat un pic. Asta inseamna ca stratul de ozon rarefiat va traversa tara noastra saptamanile urmatoare.
"Pierderea ozonului se agraveaza pe zi ce trece. Probabil ca gaura aceasta nu va putea fi atenuata in urmatoarele 10-14 zile," e de parere Markus Rex, un om de stiinta de la Institutul pentru Cercetari Polare, cel care monitorizeaza miscarea acestei gauri.
Cercetatorul a declarat pentru EurActiv.com ca "gaura din stratul de ozon este fara indoiala cea mai mare de pana acum".
Ce este stratul de ozon
Pamantul este inconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtreaza aproximativ doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Daca toate razele acestea ar ajunge pe Pamant, viata de pe planeta ar fi cu totul altfel.
Practic, este vorba de aer ozonat si nu de ozon pur, avand un numar mai mare de molecule de ozon (O3) in compozitie decat aerul obisnuit (care contine mai ales azot si oxigen).
"Oamenii ar trebui sa fie vigilenti in conditiile subtierii stratului de ozon," a declarat Gier Braathen, unul dintre sefii Organizatiei Meteorologice Mondiale.
"Te poti proteja prin informare, prin faptul ca poti purta o palarie cu boruri largi si prin folosirea unor creme cu protectie UV. Este important sa nu stam prea multe ore in aer liber", a mai spus el.
Specialistii romani de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca fenomentul subtierii stratului de ozon este unul care tine de mai multi factori, dar ca nu este periculos pentru populatie.