Potrivit numeroaselor carti de specialitate, astaxantinul si-a dovedit efectul prin optimizarea comunicarii intre celule, activarea enzimelor de faza I din ficat, plamani si rinichi care contribuie la combaterea nocivitatii substantelor carcinogene si modularea reactiei imunitare impotriva celulelor tumorale.
Aceste efecte sunt sustinute si de omul de stiinta Jyonouchi Harumi, in cartea sa "Activitatea anticancerigena si modul de actiune al astaxantinului".
Studiile spun ca astaxantinul lupta impotriva radicalilor liberi de 550 de ori mai puternic decat vitamina E, de 60 de ori mai puternic decat vitamina C, de 53 de ori mai puternic decat beta-carotenul, de 18 ori mai puternic decat pycnogenolul si de 14 ori mai puternic decat luteina.
Efectele benefice nu se opresc aici. Astaxantinul intareste sistemul imunitar al organismului si stimuleaza producerea de anticorpi.
Ce este astaxantinul?
Este un antioxidant din categoria carotenoizilor, pigmenti organici care se afla in cromoplastele plantelor, algelor, ciupercilor sau bacteriilor si au actiune antioxidanta. Mai exact este un pigment rosu, solubil in grasime, pe care-l puteti intalni in alge, drojdie de bere, carne de somon, pastrav, creveti, crustacee si in carnea unor pasari.
Fiind un pigment solubil in grasimi, pentru absorbtia sa totala este necesara contributia acizilor biliari, acestia participand la digestia grasimilor. Acizii biliari se produc numai cand hrana ajunge in organism. De aceea, trebuie ca intai sa consumam alimente, pentru ca organismul nostru sa produca acizi biliari, si apoi sa folosim astaxantina. Asa aceasta este absorbita corect.
Cum se obtine?
Astaxantinul se extrage din microalgele de apa dulce Haematococcus Pluvialis. Cercetatorii au descoperit ca responsabil pentru pigmentarea rosu-sangerie a algelor este oxidantul astaxantin, de unde si denumirea de "sangele lui Iisus" sau "doctoria lui Iisus". Oxidantul are rol fotoprotector si astfel aceasta alga poate face fata peste 40 de ani verilor aride si iernurilor geroase intr-un somn adanc, in lipsa de hrana sau de apa. Exista si culturi de microalge create special pentru obtinerea sa. Aceste culturi sunt supravegheate permanent astfel incat extractul obtinut sa fie de cea mai buna calitate.
Ce sunt antioxidantii?
Antioxidantii sunt substante ce apara organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi ce ataca si deterioreaza in permanenta celulele organismului. Radicalii liberi se formeaza in urma proceselor de oxidare ce au loc in corpul nostru. Aceste procese de oxidare se realizeaza atat datorita factorilor externi precum raditiile, poluarea, aditivii alimentari, uleiurile vegetale, cat si supunerii organismului la un stres prelungit.