sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Radio Killer - Lonely Heart [Official track HQ]

Armonia de sunete

Ritmul sau takt-ul poate fi mai rapid sau mai lent. Acesta poate produce anumite stari de euforie, de extaz si poate fi prezent atat in lipsa melodiei cat si impreuna cu ea. O melodie impreuna cu ritmul ei ne poate sensibiliza, ne poate introduce in amintiri nostalgice. Nu exista persoana indiferent de varsta, tanar sau batran care sa nu vibreze la ritmicitate.

Influentele asupra fatului sau bebelusilor

,,Puiul mamii, puisor” sau ,,nani-nani” reprezinta melodii al caror ritm este specific mamelor care isi leagana bebelusii pentru a-i adormi. Miscarea imprimata de mama care leagana copilul pe picioare, produce un efect linistitor asupra acestuia. Totodata in timpul graviditatii, fatul din burtica mamei este placut surprins de ritmul muzicii pe care il poate distinge, aceasta trebuind sa nu aiba un ritm prea ridicat. Miscarea produsa de un hamac, ne introduce foarte rapid in lumea viselor.


Cresterea randamentului

Barbatii care au trecut prin stagiul militar cunosc influentele ritmului muzicii pe care erau obligati sa o cante atunci cand mergeau in pas cadentat spre campurile de instructie. Un alt exemplu poate fi gasit in armata americana, sau pe plantatiile unde lucrau negrii in vederea cresterii randamentului. Ritmurile muzicii sunt benefice si in timpul sofatului pentru prevenirea adormirii la volan.

Ritmul personal

Fiecare dintre noi are propriul sau ritm; unii mai accelerat, altii mai domol. In timp ce ascultam muzica, o traim prin miscarea piciorului sau batand cu degetele in tablia mesei intr-un anumit ritm. Concertele muzicale ce se desfasoara pe stadioane pot antrena mase de oameni, ce traiesc evenimentul in mod ritmat. In general muzica produce un ritm benefic si cand este asociata si cu dansul ofera senzatia de plutire, de armonie, de echilibru interior cand toate grijile si necazurile dispar.

Efectele muzicii
cunoscute din antichitate

Efectele muzicii au fost descoperite inca din timpul antichitatii cand durerile de spate erau anihilate cu ajutorul muzicii. Se spune ca Athenaops indeparta anumite afectiuni cantand cu flautul deasupra locului dureros. Acest aspect il putem intalni si la metoda ,,patului terapeutic” a lui Achim Dorin. Este vorba despre un pat din cadru metalic pe care ne asezam, si in dreptul zonei afectate se lasa un spatiu gol. Sub pat asezam o boxa cu difuzorul in sus, iar deasupra zonei o alta boxa cu difuzorul orientat in jos, sprijinit pe o rama a patului. In momentul in care se va reflecta din difuzoare o melodie special aleasa, sau sunete cu o anumita vibratie se va observa cum zona respectiva va vibra, concentradu-ne atentia asupra zonei respective. In urma acestei terapii se vor observa efectele imediat, ca urmare a fenomenului de rezonanta in care corpul vibreaza ca un electromagnet. Pentru fiecare chakra exista un sunet corespondent. Spre exemplu pentru muladhara chakra exista sunetul do, swadhisthana chakra - re, manipura chakra - mi, anahata chakra - fa, vishuddha chakra - sol, ajna chakra - la, sahasrara - si. Dupa cum putem observa, in cadrul acestei terapii avem de a face cu fenomenul de rezonanta despre care vom aminti in viitoarele noastre articole.

Armonia de sunete

Armonia de sunete, de linii, de mişcări are aplicatie in terapie. Muzica este folosita pentru ajutorarea copiilor cu probleme psihice, a adultilor oligofreni. Ea este un mijlocitor intre oameni ameliorand relatiile dintre acestia, apropiindu-i. Dupa cum putem observa muzica si ritmurile ei antreneaza atat pacientii bolnavi cat si persoanele normale care au probleme in a comunica cu semenii lor.

andyszekely.ro