luni, 1 august 2011
Tuborg Green Fest Peninsula Félsziget in 3D
Tuborg Green Fest Peninsula 25-28. Aug. 2011, Targu Mures /// Tuborg Green
Cum au ajuns extraterestrii sa confirme teoria mayasilor despre Sfarsitul Lumii
Exista peste doua milioane de site-uri care scriu despre tot felul de teorii ce au ca ultim element sfarsitul apocaliptic al planetei. Cea mai noua dintre ele este aceea potrivit careia Pamantul va fi distrus de planeta Nibiru.
Fox News: Oamenii care aduc argumente in sprijinul acestei teorii spun ca planeta Nibiru se alfla la marginea sistemului nostru solar, insa se va desprinde de axa ei si va distruge Pamantul, in 2012 sau chiar la sfarsitul acestui an.
Astronomul NASA, David Morrison, spune ca a fost socat de fenomenul Apocalipsei: "Nu trece zi fara sa citesc sau sa primesc mesaje de la oameni care se gandesc sa isi ia viata pentru ca le este teama de un sfarsit iminent".
De unde a pornit acest nou val de isterie?
Aceasta idee a aparut pentru prima data in 1995, iar Nancy Lieder a fost cea care i-a "dat viata". Femeia pretinde ca ar putea sa vorbeasca cu extraterestrii din sistemul stelar Zeta Reticuli, care ii trimit mesaje. Pe site-ul ei, femeia a scris ca a fost avertizata ca planeta va avea un sfarsit apocaliptic.
Desi initial dezastrul a fost programat pentru anul 2003, adeptii acestei teorii au reinnoit data si considera ca anul 2012 va fi cel in care omenirea isi va gasi sfarsitul.
Pentru ca isteria sa fie si mai mare, s-a observat ca aceasta previziune coincide cu cea lasata de calendarul mayas. Si se pare ca aceasta planeta - Nibiru - ar fi fost descrisa de sumerieni ca fiind a 12-a planeta din sistemul nostru solar.
Pentru ca subiectul este unul fierbinte, unii s-au gandit sa faca bani frumosi de pe urma lui, asa ca s-au apucat sa scrie carti pe aceasta tema.
Zecharia Sitchin, un scriitor, a publicat o carte intitulata "A douasprezecea planeta" - un succes fara precedent in domeniu, care s-a vandut in milioane de exemplare, fiind tradusa in 25 de limbi.
Potrivit acestui scriitor, oamenii s-ar fi nascut pe aceasta planeta si ar fi plecat sa colonizeze si celelalte planete din sistemul solar.
NASA linisteste populatia
Astronomul Morrison este de parere ca, daca am fi intr-un asemenea pericol, aceasta stire ar fi lansata in intreaga mass-media, nu doar pe unele site-uri, mai mult sau mai putin indoielnice. El spune ca nici cei care au lansat ipoteza nu cred in ea.
Americanii, englezii si francezii fac sapaturi pentru a ne descoperi istoria
Se intampla in capitala Daciei Romane: Sarmizegetusa Ulpia, unde o echipa de arheologi romani isi desfasoara cercetarile cu ajutorul studentilor voluntari din Statele Unite, Anglia si Franta.
Coordonati de echipa de arheologi romani, voluntarii din strainatate au facut o descoperire unica: o fresca romana dintr-o fosta locuinta de demnitar care a trait in secolul al doilea.
Descoperirea, una de exceptie dupa cum spun arheologii, i-a onorat pe voluntarii straini, care pana la urma isi platesc singuri sederea in Romania.
Ministerul Culturii a alocat pentru aceste sapaturi 50.000 de lei, fonduri blocate deocamdata.
Ovidiu Tentea, arheolog la Muzeul National de Istorie al Romaniei, Bucuresti: "Banii de la Ministerul Culturii nu pot ajunge la noi in timp util vara pentru ca altcandva nu putem sa lucram. Din acest motiv nu putem angaja muncitori din sat si atunci voluntariat si expertiza studentilor se transforma in munca bruta"
Voluntarii mai au bani sa ramana la noi numai o saptamana. La finalul sederii lor vor organiza ziua portilor deschise in situl arheologic pentru ca turistii sa se bucure de descoperirea lor inainte ca fresca sa fie mutata intr-un muzeu. Dupa 6 august sapaturile vor fi oprite, daca nu sunt deblocate fondurile de la minister.
Pretul pe care oamenii trebuie sa il plateasca pentru o viata lunga si un creier mare
Micsorarea creierului este pretul pe care oamenii sunt nevoiti sa-l plateasca, in schimbul avantajelor de a trai mult si de a avea un encefal de dimensiuni considerabile.
Potrivit unui studiu, oamenii sunt singurele fiinte al caror creier devine progresiv mai mic, odata cu inaintearea in varsta.
Pierderea de neuroni de-a lungul timpului ar putea fi rezultatul unei compensari evolutionare - un handicap care trebuie sa fie acceptat, in schimbul unei durate lungi de viata si al unui creier mare, scrie Daily Mail.
Micsorarea unor parti mari ale creierului, cum ar fi hipocampusul si lobii frontali, nu apare nici macar la cele mai apropiate "rude" ale omului, "cimpanzeii".
Cercetatorii americani de la Universitatea Washinton, condusi de Dr. Chet Sherwood, au efectuat imagini prin rezonanta magnetica a creierelor a 99 de cimpanzei cu varste cuprinse intre 10 si 51 de ani.
Aceste rezultate au fost comparate cu cele efectuate pe un esantion de 87 de oameni cu varsta cuprinsa intre 22 si 88 de ani.
Rezultatele au aratat la oameni o scadere a structurilor cerebrale importante de-a lungul vietii. In contrast, cimpanzeii cu o varsta mai inaintata nu aveau scaderi semnificative ale activitatii creierului.
Echipa doctorului Sherwood a declarat pentru revista Academiei Nationale de Stiinte, "Proceedings", ca "oamenii sunt mult mai vulnerabili la neurodegenerare, fapt ce a dus la compromisuri care au ramas in evolutia unui creier si a unei durate de viata intr-o continua extindere".
Oamenii sunt expusi la afectiuni ale creierului, cum ar fi Alzheimer, ce poate aparea odata cu inaintarea in varsta, precum si unui declin general al memoriei si al competentelor si proceselor de gandire.
Pe langa faptul ca oamenii au creierele mult mai mari decat orice alt animal, au de asemenea si o durata de viata neobisnuit de mare. Din punct de vedere fizic, oamenii imbatranesc mult mai incet decat cimpanzeii.
Odata ajunsi la varsta de 30 de ani, cimpanzeii salbatici au dintii tociti, sunt subponderali si lipsiti de energie. Cu toate acestea, cimpanzeii salbatici de sex feminin sunt fertili aproape pana la sfarsitul vietii. Oamenii ramani apti fizic mult mai mult decat cimpanzeii, dar femeile sunt fertile doar pana la jumatatea vietii.
Durata mai mare de viata se considera a avea beneficii care au contribuit la o continua dezvoltare a creierului, aici intrand si ajutorul afectiv primit de la bunici sau alti adulti acordat celor mici.
Dar acest lucru poate determina si "un cadru unic in care oamenii sufera mai mult din cauza imbatranirii progresive neurologice", au afirmat cercetatorii americani. Acestia au adaugat ca, "desi un creier si o durata de viata mai mare ofera cert benificii pentru oameni, in cele din urma toate aceste 'imbunatatiri' au venit in schimbul unui cost, o neurolodegenerare sporita odata cu inaintarea in varsta".
Cea mai mare rezerva de apa din Univers. Are de 140 de trilioane de ori mai multa apa decat oceanele
Astronomii au dat de urma celei mai mari si vechi rezerve de apa din Univers: este vorba despre un nor urias, format in urma cu 12 miliarde de ani, ce contine de 140.000 de miliarde de ori mai multa apa decat toate oceanele Pamantului la un loc.
Astronomii se uitau dupa un quasar - unul din cele mai luminoase si violente obiecte din cosmos - cand au descoperit o masa de vapori de apa, ce are cel putin de 140 de trilioane de ori mai multa apa decat oceanele lumii combinate.
Acest nor - ce inconjoara quasarul - este de 100.000 de ori mai mare decat Soarele. Pentru ca quasarul se afla la o distanta foarte mare, luminii lui i-a luat 12 miliarde de ani sa ajunga la Pamant.
Asadar, putem se poate observa pentru prima data cum arata apa care a aparut la 1,6 miliarde de ani de la formarea Universului.
Matt Bradford, cercetator al NASA a declarat ca "prezenta apei in Univers, prin aceasta descoperire, a fost confirmata cu 1 miliard de ani mai devreme decat se credea pana in prezent".
Quasariisunt alimentati de gauri negre enorme, care inghit gazul si praful din apropiere, iar apoi quasarii emit cantitati imense de energie.
In adancimile Pamantului. Pestera al carei capat inca nu a fost gasit.
Hang Son Dong da numele celui mai mare pasaj subteran, al carui capat inca nu a fost gasit. Speologii, inca uimiti de frumusetea locului, se aventureaza in expeditii periculoase pentru a da de capat acestui lant de pesteri.
Descoperit de englezi in 2009, despre pasajul din Parcul National vietnamez Phong Nha-Ke Bang se credea ca avea o lungime medie de 150 de metri si o inaltime de 300 de metri.
Insa expeditii, facute in perioada imediat urmatoare descoperirii pesterilor, au scos la iveala detalii uluitoare: adancimi si "camere" ale pasajului subteran aveau sa fie prezentate lumii.
Pestera Hang Son Doong are o lungime de aproape 5 kilometri, iar inaltimea ametitoare poate echivala cu 25 de autobuze supraetajate, asezate in coloana
Fotograful german Carsten Peter a realizat fotografii spectaculoase cu minunea din adancuri, cand a participat la o expeditie germano-britanica in 2010.
Scopul expeditiei era sa realizeze o cartografiere completa a zonei, insa, in ciuda saptamanilor de pregatire, Carsten a declarat: "Am descoperit camere si locuri pe care nu le mai vazuse nimeni pana in acel moment, lungimea pesterilor este surprinzatoare, insa sunt convins ca inca nu am gasit tot, ca nu am dat de capat. Aceasta pestera este unica, desi am vazut sute de pesteri in cei 35 de ani de cariera. E un peisaj care iti taie respiratia: sa vezi un hau care te duce in adancuri, chiar in mijlocul unei paduri".
"Pamantul arata mai degraba a iad, decat a casa". Vezi cum a luat nastere planeta noastra
"Pamantul arata mai degraba a iad, decat a casa", se spune in clipul cu o durat de aproximativ 2 minute si jumatate, pe care niciunul dintre cei care au urmarit imaginile nu le poate considera pierdute.
Mai mult nu putem? Creierul uman si-a atins capacitatea maxima, cred oamenii de stiinta
Am inventat penicilina, navele spatiale, computerele si chiar inima artificial, printre altele. Raspunsul la intrebarea "Ce urmeaza pentru inteligenta umana de aici incolo?" este insa "Nimic", sustin oamenii de stiinta.
Acestia spun ca puterea creierului uman a atins performanta maxima si ca este fizic imposibil sa devenim mai inteligenti de atat. Pentru asta ar fi nevoie de cantitati suplimentare semnificative de energie si oxigen, pe care organismul pur si simplu nu le poate oferi creierului.
Ed Bullmore, profesor de psihiatrie la Cambridge, a masurat eficienta cu care diferitele parti ale creierului comunica intre ele. Astfel, a demonstrat ca impulsurile "calatoresc" mai rapid in cazul oamenilor inteligenti si mai lent daca este vorba de o persoana mai putin inzestrata intelectual.
"Trebuie sa platesti un pret pentru inteligenta. Sa devii mai destept inseamna imbunatatirea conexiunilor intre diferitele zone ale creierului, dar acest lucru este conditionat de limitele energiei", a explicat Bullmore.
Iahtul de 5 miliarde de dolari si casa cumparata cu 16 dolari. Top 10 achizitii scandaloase
Avand peste 1,80 metri inaltime, cea mai mare vaza din lume a fost vanduta in Massachusetts (Statele Unite), la inceputul acestei luni, pentru suma de 17.290 de dolari. Realizata in secolul XIX, pentru Maharajahul Indiei, care a platit aproximativ 5.700 de dolari pentru ea, vaza a fost decorata cu teme florale de catre talentatul artist Florence Lewis.
2. Cea mai scumpa sticla de vin alb
Francezul Christian Vanneque a platit peste 117.000 de dolari pentru o sticla de vin alb, pentru a o expune intr-o carcasa anti-glont, in restaurantul sau. Noul proprietar al unui Chateu d'Yquem din 1811 a anuntat ca va deschide sticla in 2017, cand va sarbatori 50 de ani de cariera la respectivul local.
3. Cel mai scump iaht din toate timpurile
Un om de afaceri din Malaezia, care a dorit sa ramana anonim, a platit nu mai putin de 4,8 miliarde de dolari pentru un iaht placat cu aur si alte metale pretioase. Creatia lui Stuart Hughes, ambarcatiunea a fost realizata in 3 ani. Desi informatia nu a fost deocamdata confirmata, iahtul, pe numele sau History Supreme, ar fi fost achiitionat de Robert Kuok, cel mai bogat om din Malaezia, cu o avere de peste 12.5 miliarde de dolari.
4. Un nume care se vede din spatiu
Seicul Hamad Bin Hamdan Al Nahyan a platit cateva milioane de dolari pentru a-si scrie numele pe insula sa privata, Al Futaisi. Marcajul "HAMAD", care are o inaltime de 1 kilometru si o lungime de peste 3 kilometri, poate fi vazut din spatiul. In plus, primele doua litere sunt inundate cu apa, astfel ca seicul se poate plimba in interiorul lor cu iahtul.
5. Patru vaze chinezesti - 12,8 milioane de dolari
Mogulul hotelier Steve Wynn a cumparat patru vaze chinezesti pentru suma record de 12,8 miloane de dolari. Datand din perioada Jianquing (1796-1821), vazele au costat mult mai mult decat estimarea initiala - 1,6 milioane de dolari si au ajuns pe proprietatea din Macau a lui Wynn.
6. Manuscrisul rar cumparat la un pret triplu
Un manuscris neterminat al lui Jane Austen a fost vandut pentru pentru 1,6 milioane de dolari, desi estimarile variau intre 322.000 si 483.000 de dolari.
7. O fotografie rara cu formatia Beatles vanduta pentru 68.000 de dolari
O fotografie alb-negru a celor patru Beatles, realizata in timpul primului lor concert in statele Unite, a fost vanduta la o licitatie desfasurata la New York, pentru 68.000 de euro, desi nimeni nu se astepta sa obtina mai mult de 3.000 de dolari.
8. Cum sa iti cumperi o casa de 300.000 de dolari cu doar 16 dolari
Un barbat din Texas, Statele Unite, a reusit sa plateasca 16 dolari pentru o locuinta care valoreaza in jur de 300.000 de dolari, bazandu-se pe cunoasterea legilor statului american. Astfel, o proprietate poate fi revendicata de o persoana care a locuit in ea, fara proprietarii oficiali.
9. Cel mai scump tablou vandut online
"Florile" lui Andy Warhol au fost vandute unui colectionar anonim, pentru 1,3 milioane de dolari, prin intermediul unei licitatii online. Este pentru prima oara cand o astfel de licitatie depaseste pragul de 1 milon de dolari.
10 . Cel mai vechi regulament de fotbal
1,42 milioane de dolari este suma platita pentru pamfletul original, scris de mana, cu regululile pentru cel mai vechi club de fotbal din lume, Sheffield FC. Estimarile initiale variau intre 1,27 si 1,9 milioane, iar Qatarul figura printre posibilii cumparatori.