Respectând machetele desenate de genialul artist, o echipă de la Discovery Science s-a pus pe treabă
Un program difuzat de postul Discovery Science începând de mâine, de la ora 22.00, “Maşinăriile lui Da Vinci”, reuneşte constructori, ingineri, istorici şi savanţi din zilele noastre, care încearcă să construiască armele militare imaginate în proiectele unice ale artistului Leonardo Da Vinci.
Acesta e autorul unora dintre cele mai cunoscute tablouri pictate vreodată, dar a fost şi un arhitect şi un inginer genial. Desenele lui cu maşinării de război au fost studiate atent aproape 500 de ani, iar acum echipa de oameni de ştiinţă şi de ingineri aduce la viaţă maşinăriile, aşa cum le-a imaginat Da Vinci, folosind pentru construcţia lor numai materiale care erau disponibile la vremea respectivă: lemn şi diverse metale. Incredibil, toate maşinăriile s-au dovedit a fi funcţionale!
Scara de asediu
Echipa a construit cel mai mare proiect al lui Leonardo: o scară de asediu înaltă cât o clădire cu trei etaje. Deşi iniţial au greşit proiectarea, constructorii au reuşit să ridice până la urmă uriaşa scară.
Catapulta
Inginerii şi cercetătorii au reuşit să construiască una dintre catapultele uriaşe imaginate de Leonardo Da Vinci.
Mitraliera
Echipa construieşte o mitralieră cu mai multe tunuri. Proiectul implică folosirea unui praf periculos, asemănător celui de puşcă: o substanţă instabilă, care poate exploda oricând.
Carul care merge singur
Maşinăria din lemn a fost adusă la viaţă după luni întregi de studiere a schiţelor, dar şi după ce “meşterii” au efectuat tăieturi de mare precizie în lemn şi în metal necesare punerii în funcţiune a carului. Acesta se deplasează singur, cu ajutorul unui mecanism cu arc.
Carul de luptă cu lame
Echipa de cercetători a reconstruit carul de luptă mortal al lui Leonardo, echipat cu lame tăioase de coasă, care se rotesc în faţă, în spate şi în lateral. Acesta a fost pus în funcţiune cu ajutorul unui robot special.
Azi se împlinesc 491 de ani de când a murit
Leonardo Da Vinci (foto) s-a născut la 15 aprilie 1452, în localitatea Anchiano/Vinci din Italia şi s-a stins din viaţă pe 2 mai 1519, la Cloux/Amboise, în Franţa, astfel că azi se împlinesc fix 491 de ani de când a murit. Pictor, sculptor, arhitect, inventator şi filozof, Da Vinci e considerat unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai lumii din toate timpurile.