Nanoparticulele, care sunt atasate membranelor celulare din organismele vii, se incalzesc atunci cand intra intr-un camp magnetic.
Cercetatorii au demonstrat ca din aceasta incalzire rezulta ioni de calciu, care activeaza neuronii si pot chiar influenta viermii sa-si schimbe directia de deplasare, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Nanotechnology.
"Aceasta descoperire ne va ajuta sa aflam care este reteaua de stimuli prin care se orienteaza si care controleaza comportamentul animalelor", a spus fizicianul Arnd Pralle de la Universitatea din Buffalo.
Studiul ar putea de asemenea sa fie folosit in tratamentul cancerului sau un cel al diabetului.
Daca nanoparticulele pot fi “dirijate” catre proteine sau celule specifice, s-ar putea reusi distrugerea celulelor canceroase prin supraincalzirea membranei lor celulare, respectiv prin stimularea celulelor pancreasului ca sa produca insulina.
Metoda afecteaza doar peretele celulei, asa ca pacientii nu simt la propriu caldura. Una dintre problemele majore pe care oamenii de stiinta o au in privinta folosirii acestei metode pe corpul uman, este ca nu stiu unde, exact, se afla ionii sensibili la caldura.
In corpul viermilor, de exemplu, cercetatorii au descoperit astfel de canale care produc ioni de calciu daca sunt incalzite la 33,8 grade Celsius.
La oameni, canalele similare de ioni, din degete, se deschid la 50 de grade Celsius, iar asta ne provoaca acel gest reflex de retragere a mainii atunci cand atingem ceva fierbinte. Insa despre ce alte parti din corp mai contin astfel de canale, nu se stie mai nimic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu