Totul s-a daramat ca un castel de nisip, in momentul in care politistii rusi i-au luat la intrebari pe cei doi tineri care au facut descoperirea. Timur Hilall (18 ani) si Kirill Vlasov (19 ani) au recunoscut ca totul este doar o inscenare, iar extraterestrul este facut din miez de paine si acoperit cu piele de pui.
Desi nu stiu momentan de ce ar putea sa-i acuze, politistii spun ca glumetii nu vor scapa asa usor - ar putea fi amendati sau chiar arestati.
Intre timp, clipul postat de ei pe internet a depasit 700.000 de accesari, numai pe YouTube.
sâmbătă, 30 aprilie 2011
La mare se bea pe rupte
Peste 6.000 de jandarmi sunt mobilizati de vineri pana luni, la nivel national, pentru ca manifestarile organizate in minivacanta de 1 Mai, atat la mare, cat si in alte zone, sa se desfasoare in siguranta.
Aproximativ 20.000 de turisti au ajuns in acest weekend la mare.
vineri, 29 aprilie 2011
joi, 28 aprilie 2011
miercuri, 27 aprilie 2011
marți, 26 aprilie 2011
Castigatorul Finalei ''Romanii au talent'' Adrian Tutu
Adrian Tutu - Sunt roman DECI POT (Live Finala Romanii Au Talent 2011)
luni, 25 aprilie 2011
duminică, 24 aprilie 2011
NEBUNIE CURATA! Combinatia intre bungee-jumping si parasutism! VIDEO ULUITOR
Extraterestul din zapada e FALS! Vezi cum au pacalit doi tineri o lume intreaga!
Genialul Tesla, inventatorul mileniului II
“Toate inventiile i s-au derulat mental, le-a previzualizat. De asemnea, toate au fost perfectionate, au fost corectate intr-o proiectie mentala atat de reala, incat niciodata un aparat imaginat de el nu a dat gres. Totul a functionat perfect, fara corectii ulterioare, totul a fost construit fara experimente preliminare. Nikola Tesla si-a dezvoltat o capacitate neobisnuita de proiectie astrala in alte dimensiuni, in care si-a gasit numerosi prieteni. Asa cum a comunicat cu fiintele din eteric, Tesla a facut cunostinta cu tehnica in eteric, tehnica pe care a vazut-o descompusa, in detalii, in functiune”, afirma cu zeci de ani in urma celebrul inventator roman Henri Coanda, despre cel care a fost inventatorul de geniu Nikola Tesla, un nume prea putin rostit astazi de umanitate.
Nikola Tesla s-a nascut in data de 9 iulie 1856 pe tarmul Marii Adriatice, in satul Similian, comuna Gospici, din provincia germana Lica (actuala Croatie), intr-o localitate populata de istro-romani. Tatal sau a fost preotul ortodox Milutin Tesla, numele acestuia provenind de la unealta de baza a dulgheritului, meserie de baza in familia istro-romana. Mama sa se numea Gica Tesla (Mandici) si era de o inteligenta sclipitoare, desi nu avea niciun fel de studii. Se pare ca micul Nikola sau Nicolae a demonstrat inca din primii ani ai copilariei capacitati mentale exceptionale si perceptii extrasenzoriale, el fiind mai tarziu un deschizator de drumuri in domenii tehnice vaste, precum cel al electricitatii, radioului, curentilor de inalta frecventa, sistemului de curent alternativ, campului magnetic rotativ, structurii atomului si nucleului acestuia, motoarelor si diferitelor tehnologii fara de care lumea moderna ar fi de neinchipuit. Tot ceea ce astazi numim tehnologie avansata se bazeaza pe inventiile lui Nikola Tesla , unele dintre acestea datand de peste un secol.
Nikola Tesla si primul dispozitiv wireless din lume - un telegraf -, "parintele" tuturor device-urilor de acest fel de astazi
Nici nu implinise 30 de ani atunci cand a emigrat in SUA, la insistentele lui Charles Bechelore, un asistent al lui Thomas Edison. Ajuns acolo, a fost primit rece de Edison si angajat ca inginer electronist in atelierele companiei acestuia. La scurt timp, Tesla se revolta fata de modul cum patronul sau intelegea sa-si conduca afacerile si cercetarea stiintifica, demisioneaza si se hotaraste sa lucreze pe cont propriu. Dupa succesul sistemului sau original bazat pe curenti alternativi polifazati, la inceputul anului 1885, isi infiinteaza propria firma si tot atunci, aparent straniu, un incendiu ii distruge complet laboratorul din New York. In 1891, Tesla realizeaza transformatorul care ii poarta in prezent numele si care permite obtinerea unor tensiuni cu valori de pana la cateva milioane de volti.
Prototipul transformatorului Tesla, inventa de Nikola in 1888
Pana in 1892, Oficiul de Patente al SUA i-a eliberat lui Tesla peste 40 de brevete pentru inventiile realizate conform principiului campului magnetic rotativ descoperit de el si a elementelor esentiale ale sistemului electric de curent alternativ. In 1895, devenea operationala, la Cascada Niagara, prima hidrocentrala de curent electric alternativ din lume. Emblemele masivelor generatoare instalate acolo purtau numele lui Nikola Tesla si chiar in zilele noastre, marea majoritate a motoarelor electrice inductive aflate in uz pretutindeni in lume au la baza proiectul sau initial . Inventiile sale stau la baza radarului, ciclotronului, televizorului, retelelor mondiale de radio si TV, robotilor, Internetului, pagerelor, telefoanelor celulare sau programului spatial “Razboiul Stelelor” lansat de americani in Razboiul Rece. Toate acestea sunt tributare schitelor lui Tesla. Desi a fost un geniu sclipitor al umanitatii, pe 7 ianuarie 1943, intr-o zi de miercuri, la aproximativ 10:30 PM, Nikola Tesla isi dadea ultima rasuflare, murind singur si uitat intr-o camera mica din hotelul Newyorker. Afara, orasul era insufletit de mostenirea lasata in urma de acest om, mustind de electricitatea obtinuta din viziunea materializata a lui Tesla de a trai intr-o lume complet alimentata de curent alternativ. Tesla este ingropat aproape in obscuritate; un gigant prabusit al inventicii, ale carui descoperiri raman ca fundatie pentru unele dintre cele mai prolifice performante stiintifice atinse de umanitate. Cum s-a ajuns aici? Nikola Tesla era un umanitarist, un idealist si un geniu nepervertit. Desi de cele mai multe ori a fost personificat ca un cercetator nebun, poate ca singurul lui defect a fost acela de a se fi nascut inaintea timpului sau.
Reconstituire moderna a uneia dintre "masinariile" lui Tesla, prin care inventatorul a experimentat energia electrica alternativa
In copilarie, Tesla a avut un frate mai mare, inzestrat cu aptitudini paranormale, care a murit prematur. Parintii celor doi baieti au suferit enorm in urma evenimentului, amintirea realizarilor exceptionale ale fratelui lui Nikola facand ca eforturile fiului ramas sa para neinsemnate. Acest lucru i-a ingreunat simtitor baiatului “misiunea” de a-si impresiona parintii. Tatal lui Tesla, Milutin, insista sa il faca pe, de acum, unicul sau fiu, preot, spre nefericirea baiatului care visa sa devina inginer. Milutin nu era un individ perimat, dimpotriva chiar, era un erudit si un membru marcant al comunitatii, insa genele miraculoase de care Nikola avea sa dea putin mai tarziu dovada, par sa-i fi fost transmise pe linie materna. Provenind dintr-o familie de oameni sclipitori, mama sa Gica demonstra adesea un talent deosebit in improvizarea unor agregate necesare in gospodarie. Cu toate acestea, antrenamentele mentale la care micul Nikola a fost supus de tatal sau, i-au propulsat simtitor geniul pe care avea sa-l demonstreze ulterior intregii lumi.
Inca de mic, Tesla a suferit din cauza unei afectiuni unice, care consta in aparitia unor imagini insotite de puternice strafulgerari luminoase. Era o reactie pe care medicii nu au reusit sa o explice si care izbucnea atunci cand baiatului ii era adresat un anumit cuvant sau cand ochii lui intalneau o anumita imagine. De asemenea, imprevizibilele strafulgerari luminoase se manifestau si atunci cand Nikola se afla in situatii periculoase, stresante, sau cand era foarte vesel. Uneori, devenea capabil sa vada tot aerul din jurul sau umplut cu “limbi de flacari vii”, manifestari subtile ale omniprezentei energiei eterice, a caror intensitate a crescut odata cu inaintarea in varsta si a atins punctul maxim la varsta de 25 de ani.
Reconstituire grafica a uneia dintre viziunile lui Tesla
Un timp, Tesla fost incapabil sa distinga daca imaginile derulate in fata ochilor sai erau reale sau nu. A inteles, insa, ca ceea ce experimenta nu era atat o afectiune, cat o capacitate pe care trebuia sa invete a o stapani. Acest lucru l-a determinat sa nu se mai impotriveasca manifestarilor launtrice ale spiritului sau si sa incerce sa le accepte. Nu numai ca imaginile nu l-au mai luat prin surprindere pe Tesla, dar baiatul a ajuns chiar sa dezvolte o afinitate pentru competenta sa unica de creare a unei realitati proprii, in care putea jongla dupa bunul plac cu diversele planuri virtuale. Nikola si-a cultivat intr-atat de mult aceasta dimensiune paranormala, incat a inceput sa intreprinda ample calatorii mentale, in somn sau in stare de veghe, atat in locuri deja cunoscute cat si in cele nestiute, in orase si tari straine, unde intalnea personaje si isi facea prieteni. Aceste fantezii ii devenisera la fel de dragi precum experientele din viata reala. Atunci cand Nicolae inchidea ochii, el observa de fiecare data un fundal albastru uniform si intunecat, asemanator unui cer nocturn clar si fara stele. Dupa cateva secunde, respectivul camp devenea animat cu numeroase particule verzi scanteietoare, dispuse in numeroase straturi ce avansau incet catre el. Apoi, aparea din dreapta un model format din doua sisteme multicolore de linii paralele apropiate si reciproc perpendiculare, in care predominau galbenul, verdele si auriul. Imediat dupa aceea, liniile cresteau in stralucire si totul devenea plin de puncte sclipitoare, imaginea strabatand incet campul vizual si disparand in circa 10 secunde catre partea stanga. In urma ramanea un fundal neplacut de culoare gri, pe care se perindau imaginile persoanelor vazute de Tesla in timpul zilei, dupa care urma somnul. Daca imaginile nu apareau, noaptea avea sa fie fara somn.
Dupa varsta de 17 ani, Tesla putea sa vizualizeze, cu cea mai mare usurinta, un obiect, neavand nevoie de modele, desene sau alte experimente propriu-zise. Din acest motiv, baiatul avea capacitatea de a pune la lucru o piesa, mental, fara a fi necesara construirea ei efectiva, astfel incat sa isi dea seama daca va functiona sau nu, atunci cand va fi materializata. El putea dezvolta un intreg concept fara a se folosi de un singur instrument. Abia dupa ce adapta angrenajului imaginat toate imbunatatirile posibile si nu mai gasea nicio greseala, dadea forma respectivului produs al inteligentei sale. Fara exceptie, toate dispozitivele concepute de Tesla lucreaza exact asa cum le-a conceput el.
Motorul electric Tesla - pe principiul de functionare al acestuia au fost concepute majoritatea aparatelor electronice pe care le folosim astazi, de la televizor si computer la aparat de ras si lanterna
Inca din primii ani de viata, Nicolae deprinde, fara vreo explicatie aparenta, o aversiune puternica fata de cerceii femeilor, facandu-i insa placere sa deseneze alte ornamente, precum bratarile. Observarea unei perle il ducea la extaz, fiind fascinat si de stralucirea cristalelor sau a obiectelor cu muchii ascutite si suprafete plane. Nu s-ar fi atins niciodata de parul altor oameni si ar fi facut febra doar privind o piersica, iar daca intalnea o bucata de camfor (substanta organica cristalizata, incolora, cu miros caracteristic si gust amar, folosita in medicina si in industria celuloidului), aceasta ii producea un puternic discomfort. Obisnuia sa numere pasii in timp ce se plimba si sa calculeze volumul vaselor de supa, al cestilor de cafea si al bucatilor de mancare. Toate actiunile si operatiunile pe care le realiza trebuiau sa fie divizibile cu trei si daca numaratoarea nu ii iesea, se simtea nevoit sa o ia de la capat, chiar daca calculele durau ore intregi.
Pana la 8 ani, Tesla a fost un copil cu un caracter slab, temator, superstitios, prag pe care depasindu-l, a suferit o transformare extraordinara de personalitate. A gasit puterea autocontrolului si a depasirii de sine, citind pe ascuns sute de carti la care, pentru a-i proteja vederea, tatal sau ii restrictiona accesul. Tesla ajunge la un asemenea nivel de autodisciplina si vointa incat devine peste noapte adept inflacarat al unor activitati si pasiuni (precum jocurile de noroc), abandonandu-le apoi cu vehementa intr-un timp record. In aceasta directie il ajuta atat cultura vasta pe care si-o cladeste citind, cat mai ales intelepciunea mamei sale, care il intelege deplin si ii insufla pe calea cea mai potrivita un sistem de valori corect, caracteristic unei existente demne. Sanatatea si forma fizica ale lui Tesla s-au mentinut in limite de invidiat pana la o varsta foarte inaintata a curiosului personaj. La 60 de ani, isi mai putea inca angaja trupul in acrobatii accesibile numai marilor atleti, iar ochii ii erau la fel de vioi ca ai unui copil. Mai mult de atat, se pare ca, de la implinirea varstei de 18 ani pana la moarte, lui Nikola nu i-a variat nici macar cu un kilogram greutatea corpului si, daca in copilarie era stangaci, la maturitate devenise ambidextru, folosindu-si cu aceeasi indemanare ambele membre superioare.
Nicolae Tesla - la 40 de ani arata precum la 20
In timpul gimnaziului, Nikola era pasionat de studiul matematicii. Pana la un anumit grad de dificultate, ii era indiferent daca scria simbolurile pe tabla sau le invoca mental. Cu toate acestea, baiatul a fost departe de ceea ce s-ar fi putut numi un copil cuminte sau un elev exemplar. Daca la maturitate si-ar fi publicat un volum despre nazbatiile copilariei sale, “Amintirile” lui Creanga ar fi palit cu siguranta in fata intamplarilor nastrusnice si fanteziilor uluitoare ale lui Nicolae. Ca baiat, a fost de mai multe ori la un pas de moarte, de doua ori prin inec, iar o data din pricina holerei. Era capabil sa nimereasca cu pietre pestii in aer, atunci cand acestia sareau din apa, prindea cu cea mai mare usurinta, cu ajutorul mainilor, soareci si pasari si parea sa dezvolte cate o tehnica proprie, simpla dar extrem de eficienta, pentru a rezolva aproape orice problema.
Avea o adevarata manie de a termina orice incepea , fapt care adesea l-a pus in situatii dintre cele mai dificile. Odata, incepuse sa citeasca opera lui Voltaire, cand a aflat ca existau aproximativ o suta de volume tiparite marunt ale celebrului scriitor. A trebuit sa termine ceea ce incepuse, dar dupa ce a lasat jos ultima carte si-a spus ca acest maraton al lecturilor nu se va repeta. Inca mai mult decat toate aceste lucruri, aspect deja paranormal al inventatorului, urechea lui Tesla era un instrument extraordinar de captare a semnalelor acustice. Acest simt era in cazul sau de 14 ori mai dezvoltat decat in cazul unui om obisnuit. Putea auzi ticaitul unui ceas aflat la trei camere distanta, iar asezarea unei muste pe masa din incaperea in care se afla putea provoca un sunet aproape insuportabil de puternic pentru urechea sa. O trasura ce trecea la o distanta de cativa kilometri, avea deseori efectul de a-i cutremura intregul corp. Uneori, i se parea ca pamantul de sub el tremura continuu, asa incat a trebuit sa-si puna patul pe tampoane de cauciuc pentru a amortiza socurile resimtite si a reusi sa doarma.
“Savantul nebun” avea sa schimbe lumea
Colonelul Philip J. Corso, ofiter de informatii american, membru al Consiliului Securitatii Nationale a SUA si sef al Directiei Tehnologii Straine a Armatei Terestre SUA, face unele precizari interesante cu privire la inventiile lui Tesla, dintre care, cele mai multe au fost intelese cu mult dupa moartea sa. Colonelul a fost primul care a sustinut ca inventiile lui Tesla erau atat de avansate si de greu de inteles incat ele au fost reconsiderate numai dupa ce, la Roswell, s-a constatat ca extraterestrii foloseau tehnici… Tesla. Bisturiul-laser gasit in OZN-ul prabusit acolo avea acelasi principiu – fascicolul de energie directionata – ca “Raza Mortii” a istro-romanului. “Chiar inainte ca dramaturgul ceh Karel Capek sa fi nascocit termenul “robot” in piesa “R.U.R.” si inainte ca scriitorul american de literatura SF Isac Asimov sa fi inventat “robotica” in culegerea de povesti “Eu, robotul”, Nikola Tesla crease un “automaton” (soldat mecanic) si un navomodel dirijat”, declara colonelul Corso.
“Geniul Omenirii” cum este supranumit Tesla in anumite cercuri , pare sa fi avut o dorinta obsesiva de pace. Chiar si atunci cand inventa arme apocaliptice, o facea in speranta naiva ca va trimite razboiul in uitare, deoarece toate natiunile ar detine aceeasi putere de a-si distruge reciproc arsenalele. Ideile sale erau atat de radicale pentru vremea lor, atat de indepartate de ceea ce gandeau contemporanii sai, incat au fost ignorate, parand pentru cei mai multi oameni (si chiar cercetatori) fie niste aiureli ale unui savant nebun, fie niste lucruri total nepractice. Totusi, pana si ideile sale cele mai “lunatice” – asa cum au fost planurile de la sfarsitul secolului XIX vizand un bombardier cu decolare si aterizare verticala – par acum perfect functionale.
Pentru ca gratie proiectiilor sale mentale, stia de dinainte faptul ca toate experimentele sale vor fi incununate de succes, Tesla nu era aproape niciodata atent in laborator, studiind sau incercand sa rezolve alte probleme, in vreme ce experimentele sale erau in plina desfasurare
Daca in anii ’30 ai secolului XX, inventiile lui Tesla erau publice, dupa moartea sa, in ianuarie 1943, au fost sechestrate si ascunse, sub autoritatea guvernului SUA. Oficial, dupa moartea sa, Nikola Tesla a fost trecut in uitare, dar in realitate inventiile sale au starnit interesul varfurilor Armatei SUA inca din 1945. Tesla oferise acesteia un navomodel telecomandat ce putea fi dirijat prin radio de la distanta si putea lansa torpile asupra flotei inamice. De asemenea, in 1915, Tesla oferise SUA proiectul unei rachete dirijate, mai perfectionata decat celebra V2 a lui Hitler. Cea mai importanta inventie a lui Nikola Tesla pentru apararea SUA si a Terrei ramane, insa, celebra “Raza a Mortii”, despre care credea ca va aduce pacea mondiala, tocmai pentru ca ea putea distruge intr-o clipa orase si armate intregi. Tesla insusi ar fi spus despre arma sa: “Aparatul meu imi permite sa trimit spre un punct foarte indepartat energii de trilioane de ori mai mari decat este posibil cu raze de orice alt fel. Astfel, mii de cai putere pot fi transmisi printr-un fascicul mai subtire decat firul de par si nimic poate rezista.” Tesla a fost coordonator al proiectului Philadelphia si tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazandu-se nu pe teoria relativitatii, mai tarziu emisa de Einstein, ci pe principiul fulgerului globular. Nu ne-am hazarda foarte tare daca am spune ca toata tehnica de astazi, care ne face viata mai usoara, care ne permite comunicarea la distante de mii de kilometri si care anunta sa ne propulseze intr-o dimensiune a cunoasterii si a existentei cu totul nebanuita, a fost ridicata si se afla inca in plina constructie pe pilonii schitelor si inventiilor celui mai mare geniu al umanitatii, Nicolae Tesla.
In jurul nationalitatii lui Tesla, din motive mai mult sau mai putin lesne de inteles, planeaza o controversa puternica. Colonelul Corso il considera sarb, Jan van Helsing il crede croat, iar omenirea intreaga il vede oricum dar numai cu origini romanesti nu. Chiar daca nu s-a nascut in spatiul carpato-danubianio-pontic, Tesla avea totusi sange romanesc, mostenint din genele parintilor sai istro-romani, membri ai comunitatilor romanesti din Croatia.
NIKOLA TESLA, sau Nicolae Teslea inventator Roman, Generatorul de curent alternativ
Una dintre cele mai importante invenţii ale sale este generatorul de curent alternativ, contribuind de asemenea la construirea hidrocenteralei de lângă Cascada Niagara.
Amprenta lui Tesla poate fi observată în civilizaţia modernă oriunde este folosită electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism şi inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, ştiinţa calculatoarelor, fizicii nucleare şi fizicii teoretice. Tesla considera cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către ştiinţă drept cea mai nobilă metodă de îmbunătăţire a condiţiei umane cu ajutorul principiilor ştiinţei şi progresului industrial şi una care să fie compatibilă cu natura. Totuşi, o parte din munca sa a fost ultilizată într-un mod mai puţin ortodox şi într-un mod controversat, pentru a susţine pseudo teorii ştinţifice, teorii despre OZN-uri şi ocultism-ul New Age.
Originea
După unele surse a fost istroromân, fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Mandici Astfel, numele iniţial de familie al lui ar fi fost Drăghici, nume înlocuit în timp prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher (teslari).
Marele savant Nikola Tesla a fost roman.
Era istro-roman de origine si il chema Nicolae Teslea.
"Marele savant si inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) s-a nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici. Familia tatalui era de graniceri antiotomani, in fostul imperiu austro-ungar.
Numele initial de familie era Draghici, dar el a fost inlocuit in timp, prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari). Tatal lui Nicu Teslea (Tesla) a mai avut un frate, Iosif, militar de cariera, care dupa absolvirea scolii de ofiteri a predat matematica in diferite scoli militare, ca pana la urma sa ajunga profesor la Academia de Razboi din Viena. Tatal lui Teslea, initial, si el elev la scoala militara, si-a schimbat repede profesia, trecand la seminarul teologic, devenind preot ortodox in 1845, cand s-a insurat cu Gica. Biserica in care a slujit initial parintele Teslea se gasea in comuna Similian, la poalele muntilor Velebiti, acoperiti de paduri de stejar, fag si corn, in provincia Lica, cu centrul la Gospici, unde a fost transferat si parintele.
Henri Coanda il prezinta pe marele inventator Tesla ca roman banatean din Banatul sarbesc, dar realitatea era ca prietenul sau Nicolae era istro-roman din Croatia. Provincia Lica era locuita compact de istro-romanii morlaci, inca din sec. XV-XVI. Gospici se afla la cativa kilometri de tarmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla, Teslea, Tesla.
Preotul, om cult, se interesa cu precadere de literatura, filosofie, stiinte naturale si matematica. Incercarea de desnationalizare i-a adunat pe morlaci sub stindardul bisericii ortodoxe.
Mama lui Teslea, Gica Mandici, romanca si ea dupa nume, a ramas - copila fiind - orfana, si a trebuit sa se ocupe de cei sase frati mai mici. Tatal sau a refuzat s-o trimita la o scoala in limba straina, dar ca autodidacta si-a completat cultura ca eleva a sotului ei. In casa preotului se stransese, cum am vazut mai sus, o vasta biblioteca din felurite domenii, mai mult stiintifice. Gica era vestita datorita frumoaselor broderii pe care le facea.
Teslea a mai avut un frate, Dan, mort tanar intr-un accident, si trei surori: Anghelina, Milica si Marita, mezina pe care a iubit-o cel mai mult.
Despre familia Teslea s-ar putea povesti mult.
Nicolae, inventatorul, si-a facut studiile la Karlovat si la Politehnica din Graz (1875-1881). Isi incepe celebrele descoperiri si inventii inca din 1881-1882 la Graz, la Budapesta, la Paris, in cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), dupa care porneste in vajnica odisee americana.
Cand zici Nicolae Teslea (1856-1943), te gandesti la istro-romanul devenit cetatean american, omul de stiinta si inventatorul prolific in domeniul electro si radiotehnicii, descoperitorul campului magnetic invartitor (simultan cu italianul Galileo Ferraris, 1847-1897). Tot el a inventat si sistemul bifazat de curent electric alternativ si a studiat curentul de inalta frecventa. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de inalta frecventa etc. In atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de inalta tensiune. Noi, romanii, am uitat sa-l comemoram la 140 de ani de la nastere, cand Tesla a fost pomenit doar, intr-o scurta comunicare de 15 minute la Academie, de prof. N. Leonachescu.
Inventia fenomenului “camp electric invartitor” se naste in 1882 la Budapesta, dar imediat, in baza unei recomandari, Teslea pleaca la Paris, unde este angajat la “Compania continentala Edison”. Aici, modifica dinamo-masina Edison. In cadrul aceleiasi companii, construieste centrala electrica Strasbourg. Desi i se promisesera 25.000 dolari la incheierea dificilei lucrari, a fost frustrat de gratificatii. Unul din asistentii lui Edison, Charles Bechelore, ii propune sa emigreze in America si ii da o scrisoare de recomandare pentru Edison personal (1884). Dupa unele peripetii (i s-au furat banii in gara Le Havre), se adreseaza proprietarului vasului, care ii intelege situatia (biletul si locul ii apartineau, fiind nominalizat), si pe baza documentului de bord este primit si astfel, fara bilet, ajunge la New-York, unde se prezinta la Edison. Este primit cu dificultati si raceala, dar in baza recomandarii scrise, este angajat in atelierele companiei, ca inginer-electrician pentru repararea motoarelor si generatoarelor de curent continuu Edison.
O situatie neprevazuta il face sa se remarce in mod deosebit (1885). Transatlanticul Oregon, dotat cu generator Edison, care se defectase, trebuia sa plece spre Europa la data fixa; avea toate locurile vandute si intarzierea le-ar fi adus armatorilor mari pagube. Firma lui Edison il insarcineaza pe Teslea sa repare scurt-circuitul generatorului, cauza pe care o descopera in spirele infasurarii bobinei si o remediaza, rebobinand-o in 20 de ore. Edison ii promisese un premiu de 50.000 dolari daca defectiunea este indepartata in timp util plecarii vasului la data prenotata. Nava pleaca la timp, dar promisiunea premiului se transforma in explicatii: fusese o gluma. Nici alte gratificatii promise, de exemplu pentru perfectionarea generatoarelor si motoarelor electrice Edison in 24 de variante, inzestrate cu un regulator si un nou tip de intrerupator, nu i se acorda. Edificat asupra conduitei lui Edison, Teslea va lucra de acum inainte pe cont propriu si va realiza definitivarea sistemului sau original, bazat pe curenti alternativi polifazati. Trecerea timpului ii da dreptate lui Teslea in competitia sa cu Edison si treptat, teza sa privind curentul alternativ se impune.
Din primavara lui 1885, mandrul Teslea refuza sa mai colaboreze cu Edison si lucreaza independent, infiintandu-si propria firma, “Tesla Arc Light Company”.
Intr-o discutie cu Henri Coanda, inregistrata pe magnetofon, marele savant mi-a declarat personal ca il cunoscuse pe Teslea: “Eu l-am cunoscut pe Teslea, cand eram tanar de tot, prin tatal meu (Generalul Constantin Coanda - n.n.), care a fost intotdeauna langa mine. Nicolae Teslea, care este inventatorul curentului electric alternativ, era roman din Banat (era aroman - n.n.); e banatean, si felul lui de a gandi si de a vedea, m-a frapat enorm de mult. El era cu patru luni mai tanar fata de tatal meu, dar nu pot sa spun ca nu am fost influentat si de el, pentru ca felul lui de a vorbi si de a prezenta lucrurile erau asa de extraordinare incat, desi eram copil, n-am uitat. Vezi, unul din romanii foarte importanti, care a schimbat poate toata viata omenirii, e un banatean!…”. Daca acum, sa zicem 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva sa ne spuna cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, romanul din Banat: “Voi face lumina electrica, adica lumina, voi face asta miscand o bucata de fier in fata unui fir de arama”, lumea l-ar fi inchis ca nebun. Intalnirea lui Coanda cu Teslea s-a petrecut in 1893, cand Teslea se afla in tara, datorita mortii mamei sale. Era deja celebru in lumea intreaga, in Romania insa mai putin.
In noiembrie 1933, recent emigrat in SUA, Albert Einstein afla de cercetarile lui Tesla asupra fisiunii nucleare si cauta sa-l cunoasca. Apropierea se face cu ajutorul unui tanar reporter stiintific, Kenneth Sweasy, care se prezinta la Tesla cu o scrisoare de recomandare din partea lui Einstein. Teslea avea 75 de ani, in 1931, cand primeste scrisoarea lui Einstein. Cu prilejul sarbatoririi aniversarii sale, el marturiseste ca lucra la o noua sursa de energie, informatie care-l incita pe Einstein spre a-l cunoaste.
Teslea se ocupa de campurile gravitationale (asemenea celui electromagnetic). Einstein ia cunostinta de articolul savantului roman din “Scientific American”, bazat pe experientele efectuate la instalatia sa de la Institutul Tehnologic din Massachussetts (1934), pentru obtinerea tensiunilor inalte, cu ajutorul unui generator Van den Graaf, destinat cercetarii nucleului atomic.
La 13 martie 1885, un incendiu distruge laboratorul lui Teslea din New York. Flacarile mistuie toate instalatiile de telegrafie si intreaga aparatura pentru obtinerea curentilor de inalta frecventa. Catastrofa il lasa sarac la batranete pe Teslea, fara mijloace financiare, dar savantul isi recompenseaza secretarele care-l parasesc, taind in doua medalia de aur Edison pe care o primise. Dupa ce incendiul laboratorului l-a lasat in strada (nefiind asigurat), Teslea s-a mutat intr-o modesta camera de hotel. Dar si in aceste conditii precare el isi continua cercetarile.
In primavara lui 1898, Teslea demonstreaza public dirijarea prin radio, la mare distanta, a unui vas fara echipaj. Experientele au fost efectuate in largul marii, in apropiere de New York.
In 1899, Teslea construieste la Colorado un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, si realizeaza transmisii prin telegrafie fara fir, de peste 1000 km, face sa se aprinda lampile orasului de la distanta, obtine tensiuni de 12 milioane de volti.
Edison si Teslea au fost propusi impreuna sa imparta premiul Nobel pentru fizica pe 1915, ca unii ce-si inchinasera viata pentru descoperiri si realizari tehnice utile omenirii. Teslea a refuzat premiul, din cauza animozitatilor din trecut. Dar era in 1916, si premiul pe acel an nu a mai fost acordat, din cauza razboiului mondial…
Nicolae Teslea moare la New York, in noaptea de 7-8 ianuarie 1943 si este inmormantat la 12 ianuarie. O covarsitoare personalitate care a marcat doua secole prin geniul sau."
Prof. univ. asoc. dr. ing.
DINU-STEFAN T. MORARU,
membru titular al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania
Legături externe
* Nikola Tesla Museum
* Biografie
* Biografie şi invenţiile sale
ZIUA ARE 16 ORE, NU 24
"Nu-mi ajunge timpul", "Nu reusesc sa fac mai nimic din ce imi propun", "N-am timp nici sa respir". Daca ai spus si tu foarte des in ultimii ani asemenea cuvinte, afla ca ai dreptate. Oamenii de stiinta confirma ca timpul se contracta, iar durata unei zile s-a redus aproape la jumatate Omul este o fiinta astrala, fiind influentat permanent de planeta pe care traieste, precum si de celelalte planete ale Sistemului Solar, in special Soarele si Luna. In teoria Gaya, Pamantul este considerat o fiinta vie, care actioneaza simbiotic cu fiintele care il populeaza, plante, animale si oameni. Pulsul planetei creste Daca despre miscarea anotimpurilor, ciclul noapte-zi si ritmurile lunare se stie inca din vechime, foarte putine se cunosc despre structura interna a Pamantului si cum actioneaza aceasta asupra psihicului si spiritului uman. Pana in prezent, disputele privind miezul Pamantului n-au fost transate: unii spun ca ar fi un lichid fierbinte, altii - un conglomerat de metale grele sau un cristal, iar cei mai "curajosii sustin chiar ca planeta ar fi goala pe dinauntru. Insa un lucru e cert: Terra are o frecventa de vibratie numita oscilatie Schumann. Putini stiu ca valoarea acestei frecvente, 8 Hz, coincide pe anumite segmente cu ritmul alfa al creierului uman, cel asociat starii de relaxare, de armonie cu noi insine. Conform estimarii specialistilor, pana in anul 1978, acest "pulsi al planetei s-a mentinut constant, asa cum a fost si in ultimii 10.000 de ani. Insa, in jurul acestei date s-a intamplat ceva si oscilatia a crescut spre 13 Hz... Desi au trecut 30 de ani, nu s-a gasit nicio explicatie plauzibila pentru modificarea inregistrata. Boli galopante si copii supradotati "Schimbarea este evidenta. Cei nascuti inainte de 1978 acuza trecerea rapida a timpului si scurgerea rapida a evenimentelor. Pentru ei, timpul a suferit un proces de "contractie", astfel ca traiesc, in 24 de ore, doar 16. Fenomenul nu este valabil si pentru persoanele nascute dupa *78, acestea avand creierul "acordat" pe noua oscilat iei, spune dr. Emil Strainu, specialist in geofizica si radiolocatie. 13 Hz inseamna domeniul de functionare beta al creierului, adica activitate cerebrala constienta, starea de "treazi, gandirea logica, analitica. Cu alte cuvinte, relaxarea nu mai poate fi la fel de profunda, la fel de "sincronizatai cu stimulii electromagnetici subtili din exterior, iar creierul "galopeazai chiar si atunci cand el "credei ca se afla in stare de liniste. Acceptat de unii savanti si contestat pana la negare de altii, fenomenul comprima rii timpului continua sa produca mutatii in viata si comportamentul oamenilor si al planetei, unele dintre ele necunoscute, sau foarte putin studiate. Astfel, in randul generatiilor de dupa '78 s-a constatat cresterea numarului de persoane supradotate, cu IQ peste medie sau cu capacitat i psihice incadrabile in fenomene "paranormalei, foarte adaptabile la factorii de stres din mediu. In schimb, unii specialis ti occidentali remarca o crestere a incidentei bolilor la cei nascuti inainte de 1978 si modul galopant in care se dezvolta acestea, micsorarea rezistentei la stres a acestor persoane, precum si coborarea pragului de adaptabilitate la mediu. "Ca o ciudatenie, modificarea frecventei de vibrat ie coincide cu alt fenomen contestat, dar care in ultima perioada capata din ce in ce mai multa credibilitate: cresterea diametrului Pamantului, lucru ce nu poate fi explicat de nicio teorie stiintifica acceptata pana in prezenti, precizeaza dr. Emil Strainu. Polii magnetici se vor inversa De asemenea, o influenta deosebita asupra ciclurilor temporale terestre au si schimbarile survenite in activitatea Soarelui: ciclul de 11 ani al furtunilor magnetice (minimum si maximum solar) nu se mai respecta de multi ani. Exista si o teorie potrivit careia ciclurile de eclipse solare si lunare, numite Saros, ar fi suferit modificari inexplicabile din punct de vedere astronomic, in conditiile in care au fost constante mii de ani. Aceasta teorie se adauga unor previziuni ale geofizicienilor care intrevad, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, posibilitatea certa de inversare a polilor magnetici ai Pamantului, cu influente deosebite asupra psihicului si sanatatii omului si celorlalte vietuitoare, plante si animalei, conchide dr. Emil Strainu. Dincolo de orice fel de speculatii, comprimarea timpului este o realitate incontestabila, iar oscilatia Schumann continua sa creasca. Pana cand, pana unde? Toate aceste modificari vor conduce la un salt calitativ al rasei umane sau la distrugerea ei? Nimeni nu stie, poate numai Dumnezeu... Posibile simptome ale cresterii frecventei de vibratie
sâmbătă, 23 aprilie 2011
Tiesto – concert in Romania pe 18 iunie
Nici o vara fara Tiesto! Asa cum e traditional deja, The Mission il aduce in Romania pe unul dintre cei mai iubiti DJ din lume: the one and only Tiesto! De data aceasta, DJ-ul si producatorul olandez vine la noi in cadrul turneului “Tiesto’s Club Life” si va ajunge la Arenele Romane pe 18 iunie, de la ora 22:00.
Tiesto va veni sa-si promoveze prima compilatie pe care a facut-o dupa ce a cedat drepturile artistice de la “In Search of Sunrise” lui Richard Durand. Noul material de numeste “Club Life Volume One – Las Vegas” si reprezinta inca o treapta in evolutia producatorului olandez. Plin de exuberanta unuia dintre cei mai mari DJ din lume si concentrand energia show-urilor sale, materialul are niste colaborari foarte, foarte tari si o colectie de piese care se asculta cel mai bine la o petrecere masiva. Daca nu ma credeti, iata tracklist-ul:
01. Henrik B ft. Christian Älvestam – Now and Forever (Original Mix)
02. Tom Hangs ft. Shermanology – Blessed (Original Mix)
03. Cazzi Opeia – I Belong To You (Axel Bauer & Lanford Remix)
04. Steve Forte Rio ft. Lindsey Ray – Slumber (Original Mix)
05. Lune – Girls With Bangs (Tiësto Remix)
06. Rebecca & Fiona – Bullets (Club Edit)
07. Dúné – Heiress Of Valentina (Alesso Exclusive Mix)
08. Tiësto & Marcel Woods – Don’t Ditch (Original Mix)
09. Amy Meredith – Young At Heart (Angger Dimas Remix)
10. Alex Sayz – Faces (Original Mix)
11. Moguai – We Want Your Soul (Thomas Gold Remix)
12. Boys will be Boys – We Rock (Original Mix)
13. Tiësto & Hardwell – Zero 76 (Original Mix)
14. Kaskade – Fire In Your New Shoes ft. Martina of Dragonette (Sultan & Ned Shepard Electric Daisy Remix)
15. Tiësto vs Diplo – C’Mon (Original Mix)
Si daca v-am facut pofta de un show bun si trance de calitate, atunci puteti sa va luati bilete din timp:
- 50 lei in avans prin comanda online pe bilete.ro;
- 70 lei in seara evenimentului la intrare;
- 100 lei (bilete VIP)
Mana sus cine merge si la concertul asta.
"100 Places to Go Before They Disappear" (100 de locuri care ar trebui vizitate înainte de a dispărea)
Schimbările climatice produc modificări la nivelul mării și ghețarilor, dar ele pot influența și evoluția locurilor frumoase ale lumii. Urmăriți mai jos câteva imagini cu astfel de colțuri frumoase ale planetei noastre amenințate de încălzirea globală.
De Ziua Pământului, Yahoo News l-a intervievat pe Gaute Hogh, autorul cărții "100 Places to Go Before They Disappear" (100 de locuri care ar trebui vizitate înainte de a dispărea). Hogh a fost inspirat de efectele produse de încălzirea globală în țara sa natală, Danemarca. Scriitorul a vrut să arate cum frumuseţea naturală de pe glob ar putea fi modificată pentru totdeauna de schimbările climatice.
Marea Wadden, Danemarca / Getty Images
Creşterea nivelului Mării Wadden (Danemarca), spre exemplu, ar putea distruge ecosistemul său dinamic.
Bazinul Congo / Getty Images
"Scopul principal al acestei cărţi a fost de a arăta copiilor mei efectele schimbărilor climatice", spune Hogh. "Oamenii arată, de obicei, că cineva suferă, eu am vrut să arăt latura pozitivă. Dacă nu facem nimic, vom pierde o parte din aceste locuri frumoase".
Gujarat, India / Getty Images
Arhipelagul Mergui, Myanmar / Getty Images
Delta Gange, India / Getty Images
Parcul Battery, New York / Getty Images
Mai multe imagini aici.
vineri, 22 aprilie 2011
Dj Optick - Nextlevel - Vibe Fm Romania - 21.04.2011 Optick & Pirupa
Dj Optick - Nextlevel - Vibe Fm Romania - 21.04.2011 Optick & Pirupa
joi, 21 aprilie 2011
miercuri, 20 aprilie 2011
Like Chocolate – Da Bomb
Like Chocolate reprezinta un nou proiect dance-clubbing marca Narcotic Sound, din care fac parte doua tinere talentate, pe numele lor Betty si Andra. Piesa cu care isi fac debutul se numeste ‘Da Bomb‘ si a fost produsa in studioul Narcotic Creation.
marți, 19 aprilie 2011
luni, 18 aprilie 2011
duminică, 17 aprilie 2011
sâmbătă, 16 aprilie 2011
vineri, 15 aprilie 2011
Dj Optick - Nextlevel - Vibe Fm Romania - 14.04.2011 Optick LIVE @ Expirat Bucharest
Dj Optick - Nextlevel - Vibe Fm Romania - 14.04.2011 Optick LIVE @ Expirat Bucharest
The full set including Mike, the saxofonist act, is availible for download on my website:
http://www.djoptick.ro
Monstrul Chupacabra - pui de extraterestru! Crime Time Live Show cu Elena Lasconi!
Vorbim aici de rapiri ale unor inalti oficiali brazilieni si de fenomenul Chupacabra. Este oare intamplator faptul ca in perioada in care au fost semnalate cele mai multe aparitii OZN si vizite ale extraterestrilor a aparut si o creatura care a speriat intreg continentul American. Este adevarat ca chupacabra e o specie hibrida extraterestra? Cum arata si de ce suge sangele animalelor?
Afla raspunsurile la Crime Time Live Show cu Elena Lasconi si Dan Farcas.
joi, 14 aprilie 2011
FBI: Extraterestrii exista - EDITIE SPECIALA Crime Time Live Show! VEZI INREGISTRAREA
Dezvaluirile facute in celebrul "caz Roswell" pun planeta pe jar. Pe de o parte, ufologii rasufla usurati si spun ca dupa 60 de ani de negare avem in sfarsit dovezi ca fiinte din alte galaxii au ajuns pe Terra.
Exista insa si alte pareri. Presedintele Agentiei Spatiale Romane sustine ca OZN-urile declasificate de americani erau de fapt niste obiecte ale armatei care faceau parte dintr-un experiment secret.
In documentele FBI datate 1950, un agent vorbeste despre "trei asa-numite farfurii zburatoare" care au fost recuperate in statul New Mexico. OZN-urile sunt descrise ca avand "forma circulara, cu un diametru de aproximativ 15 metri". Mai mult, aflam ca "in fiecare dintre ele se aflau trei corpuri de forma umana si 90 de cm inaltime, imbracate in haine dintr-o tesatura metalica, fina".Actele scoase abia acum la lumina vin sa lamureasca speculatiile vremii conform carora guvernul american ar fi incercat sa musamalizeze incidentul din 1947, cand un OZN ar fi cazut in desert, langa o baza militara din statul New Mexico. Supozitiile mergeau chiar mai departe: militarii americani ar fi efectuat autopsiile extraterestrilor aflati la bord.
Alti specialisti sustin insa ca dezvaluirea FBI nu face decat sa confirme ceea ce Armata Americana a sustinut intr-un raport inca din 1997. OZN-urile erau de fapt niste obiecte ale armatei si faceau parte dintr-un experiment secret de detectare a unei posibile explozii nucleare.
Obiectele in forma de farfurie erau transportate cu balonul si de aici confuzia. Iar In interiorul fiecarei "farfurii" erau manechine, care sa simuleze pilotii. Asta nu inseamna totusi ca suntem singuri in Univers.
Dar cum ramane cu episodul Timmensdorfer din Germania unde, in apropierea Marii Baltice, in 1961, a fost descoperita o farfurie zburatoare cu un diametru de 30 de metri. In interior au fost descoperite corpurile a 12 extraterestri gri la culoare si de mici dimensiuni.
Aduceau cu niste clone pentru ca la autopsie s-a aflat ca nu aveau aparat digestiv si eliminator.
In ceea ce priveste episodul ''Roswell'', in 1978 maiorul Jesse Marcel, unul dintre militarii implicati in recuperarea fragmentelor, a declarat ca apartinusera cu siguranta unui obiect extraterestru. A fost numai inceputul unei avalanse de marturii legate de alte 11 incidente asemanatoare.